Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Tanja Perović, TVCG ]

06. 05. 2020. 19:43 >> 19:42

SDP PREDLOŽIO

"Poslodavce bez prihoda osloboditi obaveza"

SDP podržava mjere koje je Vlada preduzela u suočavanju sa posljedicama epidemije korona virusa. Ali to, smatraju, nije dovoljno. Zato su predložili dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koje predviđaju da svi oni poslodavci koji zbog zabrane rada nijesu mogli da ostvaruju prihode, budu oslobođeni obaveza prema državi.

Takođe, za sve djelatnosti koje su bile ugrožene a poslodavci isplatili značajan iznos zarade iznad minimalne, ili one koje su bile prije krize, da se u tom procentualnom iznosu umanji iznos njihove obaveze prema državi.

“Mislimo da je to fer, pravedno i solidarno”, kazao je Raško Konjević (SDP).

Novca, smatraju u SDP-u, ima. Samo ga, kako kažu, treba prikupiti, ukoliko svi jednako poštuju zakon.

“Ako uzmete podatke iz kraja 2019. vidjećete da je 100 najvećih poreskih dužnika koji duguju za poreze i doprinose, samo njih prvih deset ukupno duguju 70 miliona eura državi”, navodi Konjević.

Predlozi opozicije za ublažavanje posljedica korona virusa, uključujući i SDP-ove su nerealni, odgovaraju iz DPS-a. U ostatku opozicije, ali i vladajućem SD-u, podržavaju predlog SDP-a.

“Ovo što predlaže opozicija bi imalo smisla kada bismo kazali da prihvatamo sve, a da nemamo isplate penzija, socijalna davanja, isplate zarada u zdravstvu i sve to se finansira iz budžeta”, kazao je Nikola Rakočević (DPS).

“Ja ću podržati, ali da se poslodavci oslobode poreza, ali da plate doprinose, jer to ulazi u Fond PIO. Ali onaj koji ostvaruje nula profita, ne treba od njega očekivati da plaća dodatne dažbine jer nema odakle", kazao je Boris Mugoša (SD).

“Znajući kako Vlada radi, da bi mogla paušalno da odlučuje kome će pomoći ili ne odlaganjem obaveza. Mislim da je ova odredba problematična”, rekao je Aleksandar Damjanović iz Posebnog kluba poslanika.

U DPS-u napominju da mišljenje Vlade korespondira sa predlogom SDP-a. Ipak, treba, kažu, sačekati

“Da li će doći do otpisa duga, zavisi od punjenja budžeta. Treba biti elementarno odgovoran prema budžetu i onome što radi Vlada CG”, rekao je Predrag Sekulić (DPS).

I u DF-u podržavaju, kako kažu, sve opozicione predloge, koje mogu pomoći da se prevaziđe kriza. Ipak pažnju su usmjerili ka predstojećoj slavi - Sveti Vasilije Ostroški. Nova srpska demokratija proslaviće je kao i prethodnih godina, najavljuju.

“Neka znaju to državni organi, neka zna to ovo tijelo koordinaciono koje je formirano, jee se jednom mora prekinuti nasilje koje vrši NKT i kampanja DPS-a”, rekao je Andrija Mandić (DF).

“Mitropolite Amfilohije, u ime DF-a vas pozivamo vas da 12. maja pozovete na litiju Svetog vasilija u NK... Da se okupimo i pošaljemo poruku da nikome nećemo dozvoliti da nam uništi naše duhovno i istorijsko nasleđe kroz tzv. mjere NKT-a”, kazao je Milan Knežević (DF).

A o izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, poslanici nastavljaju raspravu sjutra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније