Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

07. 05. 2020. 13:04 >> 13:03

PODACI MINISTARSTVA FINANSIJA

Deficit budžeta 77 miliona eura

Deficit budžeta za prva tri mjeseca ove godine iznosio je 77 miliona eura ili 1,53 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i bio je 62,2 odsto manji u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

"Deficit budžeta je u odnosu na isti prošlogodinji period veći 5,7 miliona eura ili osam odsto", navodi se u dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za prva tri ovogodišnja mjeseca.

Prihodi budžeta su u prva tri mjeseca, uprkos ograničenoj ekonomskoj aktivnosti uzrokovanoj sprovođenjem mjera za zaštitu stanovništva od pandemije koronavirusa u drugoj polovini marta, iznosili 375,2 miliona eura ili 7,46 odsto procijenjenog BDP-a. To je 2,4 odsto više u odnosu na plan.

"Veća naplata prihoda, i pored pomenutih okolnosti, rezultat je ekonomske aktivnosti prije uvođenja hitnih mjera Vlade usmjerenih na smanjenje negativnih uticaja koronavirusa na privredu i građane”, objasnili su iz Ministarstva.

Shodno tome, gotovo sve kategorije poreskih prihoda porasle su u odnosu na planirane u ovom periodu, od čega najveći rast bilježe akcize u iznosu od 5,7 miliona eura, odnosno 13,2 odsto i to kao rezultat veće naplate akciza na duvan i duvanske proizvode, usljed oporavka tržišta tih proizvoda.

"Porezi i doprinosi na zarade takođe bilježe rast u odnosu na plan kao rezultat pozitivnih kretanja na tržištu rada prije nastanka pandemije", dodali su iz Ministarstva.

U dijelu poreza na dodatu vrijednost (PDV) takođe se bilježi blagi rast u odnosu na planirani nivo, i pored značajno ograničene ekonomske aktivnosti u drugoj polovini marta, što je zapravo rezultat naplate PDV-a po osnovu ekonomske aktivnosti iz februara.

"Prihodi budžeta su, u odnosu na isti prošlogodišnji period, porasli 3,9 miliona eura ili jedan odsto, prvenstveno usljed bolje naplate većine poreskih prihoda, kao rezultat pozitivnih kretanja makroekonomskih indikatora koji opredjeljuju naplatu prihoda", precizira se u saopštenju.

Ograničen obim rada u organima uprave uticao je na pad neporeskih prihoda, odnosno taksi i naknada u odnosu isti period prethodne godine.

Izdaci budžeta su, u periodu od januara do marta, iznosili 452,2 miliona eura ili 8,99 odsto BDP-a i u odnosu na planirane manji su 118 miliona, odnosno 20,7 odsto.

"U poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, izdaci budžeta su ostvareni u većem ukupnom iznosu od 9,6 miliona eura ili 2,2 odsto", naveli su iz Ministarstva.

U strukturi izdataka budžeta, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 201,4 miliona eura i manji su 39,2 miliona ili 16,3 odsto u odnosu na planiranu.

"Niža realizacija tekućih izdataka uslovljena je nižom realizacijom skoro svih kategorija tekućih izdataka kao posljedica odlaganja aktivnosti potrošačkih jedinica koje nijesu mandatornog karaktera i obustave novih postupaka javnih nabavki, osim za zdravstveni sistem i nacionalnu bezbjednost za vrijeme pandemije koronavirusa", objasnili su iz Ministarstva.

Kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 26,2 miliona, što je manje za 41,6 milion eura ili 61,4 odsto od planiranih odnosno za 27,4 miliona ili 51,5 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

"Kapitalni budžet u prva tri mjeseca realizovan je u iznosu od 20,1 milion, što je 37,4 miliona eura manje od plana odnosno za 27,3 miliona eura manje u odnosu na prošlu godinu. Nižu realizaciju kapitalnog budžeta takođe je opredijelilo donošenje hitnih mjera Vlade kao podrška građanima i privredi u cilju umanjenja negativnih efekata od epidemije koronavirusa", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније