Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

08. 05. 2020. 17:41 >> 17:41

POMOĆ POSLOVANJU

Opština Bar kreirala mjere podrške privredi od blizu milion eura

Opština Bar kreirala je set mjera podrške privredi za prevazilaženje teškoća u poslovanju usljed epidemije koronavirusa, od blizu milion eura, koje će, kako tvrde, imati pozitivne efekte na sva preduzeća i podstaći ekonomsku aktivnost u gradu.

Iz Službe predsjednika Opštine je saopšteno da tim mjerama i subvencijama lokalna samouprava pokazuje spremnost da podnese dio tereta i pruži podršku preduzećima, pa je Skupštini Opštine predložila niz zaključaka i mjera.

„Kreirane mjere podrazumijevaju oslobađanje plaćanja dijela jednog broja naknada, kao i odlaganje izmirivanja obaveza na određeni period“, navodi se u saopštenju.

Usvajanjem odluka o lokalnim komunalnim i administrativnim taksama predlaže se ukidanje određenih taksi, čime će preduzeća ostvariti značajne finansijske olakšice i stvoriti pretpostavke da uredno servisiraju zarade zaposlenih i time sačuvaju radna mjesta.

"Za podršku razvoju poljoprivrede i ruralnog razvoja biće plasirano 150 hiljada EUR, za podršku preduzetništvu biće opredjeljena bespovratna finansijska sredstva takođe u tom iznosu, dok će za najbolje biznis ideje u oblasti ženskog preduzetništva biti opredijeljeno 35 hiljada EUR", navodi se u saopštenju.

Opština Bar će, između ostalog, lokalnoj Skupštini predložiti umanjenje od 50 odsto zakupa zemljišta na kojem Opština ima pravo svojine ili raspolaganja, a koje je određeno za postavljanje privremenog objekta namijenjenog za turizam ili ugostiteljstvo.

„To će se uraditi na način što će ugovor o zakupu za privremeni ugostiteljski objekat umjesto na dosadašnjih 12, biti zaključen na šest mjeseci, dok će za ugostiteljsku terasu ugovor umjesto na šest, biti zaključen na tri mjeseca. Uslov je da su izmirene sve obaveze po tom osnovu iz prethodnih godina“, precizira se u saopštenju.

Jedna od mjera je i oslobađanje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica na period od godinu, poslodavaca koji evidentiraju nove zaposlene, koji su bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) kao nezaposleni na dan 1. april.

Opština je predložila i oslobađanje plaćanja članskog doprinosa barskoj Turističkoj organizaciji obveznika kojima je mjerama Vlade zabranjen rad, za period trajanja mjera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније