Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: M.M. ]

09. 05. 2020. 08:55 >> 08:52

ZBOG KORONAVIRUSA

Drastičan pad potrošnje goriva

Cijena svih naftnih derivata u Crnoj Gori niža je do 39 centi u odnosu na isti period prošle godine, ali je potrošnja drastično pala zbog epidemije koronavirusa i mjera koje je uvelo Nacionalno koordinaciono tijelo u cilju suzbijanja zaraze.

Iz Jugopetrola je portalu Pobjeda saopšteno da su zabrana međugradskog saobraćaja, zatvaranje državnih granica i uvođenje potpune zabrane kretanja u određenim vremenskim periodima smanjile obim posla na 42 benzinske stanice te kompanije širom Crne Gore.

„Jasno je da je kao posljedica tih mjera značajno smanjena potrošnja goriva, a samim tim i prodaja svih naftnih derivata“, kazali su u Jugopetrolu.

Posljednje promjene cijene goriva obavljene su 27. aprila. Cijena Eurosupera 95 i 98 trenutno iznosi 98 centi, odnosno 1,02 EUR. U poređenju sa istim periodom prošle godine cijena te vrste goriva niža je 39 centi.

Litar eurodizela košta 89 centi, 36 centi manje u odnosu na kraj aprila prethodne godine, dok je cijena lož ulja za veleprodaju niža 37 centi i iznosi 85 centi.

Od početka marta cijena eurosupera 95 i 98 pala je 30, odnosno 29 centi, eurodizela 27 ecnti, a lož ulja 28 centi.

U Jugopetrolu su kazali da je prvih nekoliko dana nakon uvođenja mjera za suzbijanje koronavirusa, kada je došlo i do prvog značajnog pada cijena goriva, obilježila i nešto veća njegova prodaja.

„Međutim, značajno smanjena mogućnost kretanja, pa samim tim i potrošnja goriva, uzrokovala je da se nakon otprilike sedam početnih dana prodaja goriva uskladi sa trenutnom situacijom“, objasnili su iz Jugopetrola.

Prema uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun će se biti u ponedjeljak, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od utorka.

Od ponedjeljka stupaju na snagu i ublažene mjere NKT-a, koje, između ostalog, uključuju mogućnost ličnog i javnog prevoza unutar državnih regiona Crne Gore, pa je za očekivati i da krenu gužve na pumpama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније