Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 10. 2013. 08:18 >> 08:18
1

DRECUN DRŽAVI

Afirmišite gradnju jeftinijih stanova

Crnogorski graditelji ne odustaju od visokih cijena stanova, a država nema stambenu politiku koja bi ozbiljnije mogla da rješava problem kupovine stana, smatra direktor First Financial banke Predrag Drecun.

 

Da je jedan od donosilaca odluka, kako je kazao, ne bi dozvolio da tržište samo određuje tokove gradnje, već bi na osnovu strukture tražnje, koja bi pokazala da je povećana tražnja za jeftinim stanovima, vodio stambenu politiku u pravcu izgradnje jeftinijih stanova.

Drecun je "Blicu Crna Gora" rekao da bi državna politika trebalo da afirmiše jeftiniju stanogradnju, jer trenutno u Crnoj Gori ima više stanova nego porodica, te da bi se “moglo desiti da uskoro imamo više stanova nego stanovnika”.

"Cijena građevinskih elemenata je ista bilo da se gradi u centru ili na periferiji, a na konačnu cijenu stana najviše utiče cijena zemljišta i komunalija. U sadejstvu sa lokalnom samoupravom i Vladom na sjeveru bi trebalo graditi stanove od 500 do 600 eura po kvadratu, kako bi se stimulisali ljudi da tamo ostanu, a u Podgorici do 800 eura", smatra Drecun, navodeći da bi tako veliki broj građana mogao lakše kupiti stan plaćajući gotovinom od oko 40.000 eura ili kreditima, te sa malom platom kao što je prosječna.

Drecun je rekao da postoji značajan nivo tražnje kupaca pojedinaca koji raspolažu gotovinom do 50.000 koju čuvaju u “slamaricama”, a koji bi kupili stan od 70 kvadrata za 50.000 eura.

"Siguran sam da bi svi stanovi tada bili prodati, jer bi kvadrat koštao oko 600 - 700 eura", smatra Drecun.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније