Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 05. 2020. 14:34   >>  14:31

ZZZCG

Kroz četiri programa angažovaće 1.312 nezaposlenih

Kroz četiri programa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore “Stop sivoj ekonomiji”, “Osposobljavanje za samostalan rad”, “Osposobljavanje za rad kod poslodavca” kao i “Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad“ biće angažovano ukupno 1.312 nezaposlenih sa evidencije, najavio je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.

 

“Kroz program “Stop sivoj ekonomiji” posao će, na sedam mjeseci, dobiti 210 nezaposlenih mlađih od 30 godina. Ta posebno dizajnirana mjera Zavoda, za čiju realizaciju je odobreno 750.000 eura, je namijenjena nezaposlenim visokoškolcima sa radnim iskustvom najmanje devet mjeseci”, navodi se u saopštenju.

 Oni će, uz mjesečnu zaradu od 300 eura, kao i prethodnih godina, biti angažovani posredstvom agencija za ustupanje zaposlenih.

“Nosilac programa je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a realizovaće ga Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Poreskom upravom, Upravom za inspekcijske poslove, Upravom policije, Upravom carina kao i sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva. Aktivnosti će biti usmjerene na osposobljavnje i zapošljavanje mladih na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima, u dijelu aktivnosti suzbijanja sive ekonomije”, precizirao je Mustafić.

Takođe, Zavod je jutros objavio dva konkursa za izbor izvođača koji su voljni da u narednom periodu nezaposlenima sa evidencije omoguće učenje i usavršavanje kroz rad.

“Kroz programe “Osposobljavanje za rad kod poslodavca” i "Osposobljavanje za samostalan rad" biće angažovano 500 nezaposlenih lica. Prvi program je namijenjen nezaposlenima kojima je nedostatak praktičnih znanja i vještina identifikovan kao prepreka u zapošljavanju. Drugi se odnosi na nezaposlene sa stečenim srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja”, kazao je direktor ZZZ.

Za njihovo finansiranje opredijeljeno je ukupno 819.000 eura a Zavod će učesnicima finansirati zaradu u bruto iznosu od 364 eura.

Šansu za zapošljavanje, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, dobiće i 602 lica sa evidencije kroz program Zavoda “Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad“.

“Riječ je o programu koji je namijenjen posebno osjetljivoj grupi nezaposlenih: licima bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, starijim od 50 godina ili mlađim od 30, ženama, licima koja su na evidenciji Zavoda duže od 12 mjeseci, ženama i pripadnicima Romske i Egipćanske populacije. Za finansiranje tog programa odobreno je 760.000 eura a ugovori sa 127 izvođača programa biće potpisani u utorak 19.maja”, saopšteno je iz ZZZCG.

Zavod planira da u saradnji sa Vladom Crne Gore, preusmjeri dio sredstava koja su budžetom za 2020.godinu bila namijenjena za realizaciju programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih, a koja je nemoguća zbog novonastale situacije.

“Na taj način daćemo doprinos prvenstveno u očuvanju zaposlenosti i vjerujemo da će ti programi pomoći poslodavcima da se lakše izbore sa izazovima koji dolaze. Posredovanje u zapošljavanju je osnovna uloga Zavoda zbog čega i želimo pokušati pomoći poslodavcima, budući da su negativne posljedice uzrokovane virusom Covid 19 - prvo osjetili oni”, istakao je Mustafić.

“Takođe vjerujem da ćemo kao dominantno turistička destinacija, u granicama realnog, ove godine znati da iskoristimo šansu. Uzimajući u obzir sve izazove koji će pratiti ovu sezonu, među kojima je i sve manja mogućnost angažovanja stranih radnika, i ovom prilikom pozivam poslodavce da se okrenu zapošljavanju domaće radne snage”, dodao je on.

Upravo je sezonsko zapošljavanje prilika da se poveća zaposlenost, u svim opštinama u državi.

“Svaki euro koji uložimo u domaćeg radnika doprinijeće očuvanju zaposlenosti i stvori pretpostavke za brži oporavak ekonomije i životnog standarda svakog građanina”, poručio je Mustafić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније