Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi.

17. 05. 2020. 14:55   >>  14:54

CBCG

Likvidna sredstva banaka 955,8 miliona eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u martu su iznosila 955,8 miliona eura, što je 2,5 odsto manje nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva su u martu u odnosu na isti period prošle godine pala 0,7 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Iz CBCG su podsjetili da je iz monetarne statistike u januaru prošle godine isključena Invest banka Montenegro (IBM), a u aprilu Atlas banka.

Bilansna suma banaka na kraju marta iznosila je 4,57 milijardi eura i bila je 2,3 odsto manja nego u februaru, dok je u odnosu na isti period prošle godine porasla 3,8 odsto.

„Kada se, zbog uporedivosti, iz podataka za mart isključi banka koja nije dio statistike, bilansna suma banaka na godišnjem nivou bilježi rast od 8,7 odsto“, navodi se u Biltenu CBCG.

U strukturi aktive banaka, u martu su dominantno učešće od 69,1 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 17,6 odsto, dok se 10,8 odsto odnosilo na hartije od vrijednosti, a 2,5 odsto na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 73,6 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 13,3 odsto, pozajmice sa 9,4 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,7 odsto.

Ukupan kapital banaka na kraju marta iznosio je 609,8 miliona eura i pao je 0,8 odsto na mjesečnom nivou, dok je na godišnjem porastao 17,6 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније