Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

20. 05. 2020. 18:10 >> 18:08

ZNAČAJ ZA EKONOMIJU

CG bez MA ne bi imala cjelogodišnju avio dostupnost

Poslovanje nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlinesa je od višestrukog značaja za cjelokupnu ekonomiju Crne Gore i u daljem radu će, kao i do sada, imati punu podršku Privredne komore.

To je ocijenjeno na sastanku čelnika Privredne komore i Montenegro Airlinesa, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, te Nacionalne turističke organizacije.

Na sastanku je istaknuta važna uloga koju je Montenegro Airlines imao tokom pandemijske krize, kada je visoko profesionalno i bezbjedno do Crne Gore prevezao brojne crnogorske državljane koji su boravili u inostranstvu.

"Privredna komora Crne Gore je pozdravila donošenje Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju "Montenegro Airlines" AD Podgorica, jer prepoznajemo značaj da imamo nacionalnog avioprevoznika čije poslovanje multiplikativno utiče na privredu, a posebno na turizam. Najbolji dokaz potrebe za ovakvom nacionalnom kompanijom je i ovo vrijeme iza nas. Čestitam rukovodstvu i svim zaposlenim u Montenegro Airlinesu što ste odgovornim djelovanjem dali značajan doprinos da naši građani dođu svojim kućama, kao i da strani državljani iz Crne Gore dođu do svojih država", kazao je predsjednik Komore Vlastimir Golubović.

On je podsjetio da je ova kompanija prethodne godine prevezla rekordan broj putnika, oko 660.000, te da bi se ovaj trend sigurno nastavio da nije bilo pandemije COVID-19 koja će značajno negativno uticati na cijelu ekonomiju, pa i na poslovanje Montenegro Airlinesa.

Predsjednik Odbora direktora MA Nikola Vukićević je istakao da rekordni prevoz putnika ima još veći značaj s obzirom na to da je ostvaren sa šest aviona od kojih je samo jedan u vlasništvu kompanije. Ulaganjem u nabavku sopstvenih aviona izbjegli bi se visoki troškovi rentiranja letjelica i motora koji značajno utiču na poslovni rezultat.

On je od Komore i Nacionalne turističke organizacije zatražio da dodatno promovišu crnogorskog avioprevoznika na skupovima i u razgovorima sa njihovim međunarodnim partnerima.

Novi izvršni direktor Montenegro Airlines Vlastimir Ristić saglasio se da je ova kompanija pokazala izuzetnu društvenu funkciju za vrijeme korona krize, te da su posljednja dva mjeseca potvrdila važnost toga da Crna Gora ima nacionalnu kompaniju.

"Prioritet je da u narednom periodu konsolidujemo poslovanje naše kompanije. Montenegro Airlines mora biti dio državnog interesa u mjeri u kojoj su to drugi nacionalni prevoznici u svojim zemljama", rekao je Ristić.

Ocjenjuje da Montenegro Airlines značajno doprinosi rezultatima postignutim u turizmu.

"Crna Gora bez Montenegro Airlinesa ne bi imala cjelogodišnju avio dostupnost. Ako kompaniju ne uspijemo da konsolidujemo i dozvolimo da nestane, avio saobraćaj u Crnoj Gori će ići silaznom putanjom. Zato mi vidimo Crnu Goru u društvu onih zemalja koje imaju svog avioprevoznika, u punoj društvenoj funkciji", ocjenjuje Ristić.

Prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damira Davidovića, podrška Vlade nacionalnom avioprevozniku nikada nije bila upitna, jer je ona iskazana predlaganjem zakona o toj kompaniji.

On je izrazio nadu da će se u što skorijem vremenu znati kada će doći do otvaranja granica, te da od toga zavise budući aranžmani značajni za odvijanje turističke sezone.

Bliža saradnja sa Montegro Airlines može da se ostvari kroz učešće te kompanije u Operativnom štabu za turizam koji će, prema njegovim procjenama, morati brzo da reaguje na izazove koji se budu javljali tokom predstojećeg perioda.

"Moramo da što intenzivnije sarađujemo i budemo što povezaniji. Turizam je od izuzetnog značaja za Crnu Goru i neophodno je da što brže donosimo odluke koje se na njega odnose. U narednih šest mjeseci treba da postavimo model funkcionisanja crnogorskog turizma za narednih 10 godina", ističe Davidović.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić istakla je značajnu ulogu MA u otvaranju pojedinih turističkih tržišta važnih za Crnu Goru. Izrazila je uvjerenje da će nakon pandemijske krize ova kompanija uspostaviti nove značajne aviolinije, te time doprinijeti dolasku turista iz brojnih država.

Tokom razgovora je još jednom potvrđena podrška turističkih poslenika crnogorskom avioprevozniku, uvažavajući njegov značaj za ostvarivanje odličnih rezultata u tom sektoru.

U radu sastanka su učestvovali i potpredsjednici Privredne komore Ljiljana Filipović i Danilo Gvozdenović, savjetnik predsjednika Mitar Bajčeta, sekretari Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva te saobraćaja Sanja Marković i Savo Barović, kao i komercijalni direktor Montengro Airlines Dragan Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније