Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda [ Objavila: M.L.B. ]

27. 05. 2020. 07:47 >> 07:45
1

POLJOPRIVREDNICI

Prodaja povrća i voća zavisi od sezone

Plasman poljoprivrednih proizvoda zavisiće od uspješnosti ovogodišnje turističke sezone, saopštili su poljoprivrednici Veselin Jovović i Mladen Aligrudić.

Oni su pozitivno ocijenili Vladin paket mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu vrijedan više od 17 miliona eura, piše Pobjeda.

Aligrudić je kazao da je to sasvim dovoljno novca ako pođe na pravo mjesto i završi u pravim rukama.

Jovović, jedan od najvećih proizvođača povrća iz bjelopavlićkog sela Jelenak, zadovoljan je što je Ministarstvo poljoprivrede već isplatilo 80 odsto subvencija svim proizvođačima koji su to pravo ostvarili u prošloj godini, a u skladu sa uslovima iz ovogodišnjeg agrobudžeta.

“Zadovoljan sam ovim paketom podrške. To što su nam unaprijed isplaćene premije je značajno za poljoprivrednike jer su u prethodnom periodu zbog lošijeg plasmana mnogi bili u minusu, tako da sada možemo da nastavimo sa intenzivnom proizvodnjom”, rekao je Jovović.

Aligrudić je ocijenio da je svaka podrška za poljoprivredne proizvođače dobra, ako se na nju gleda kao stimulans da bi se bolje radilo, a ne kao izvor zarade.

“To je podsticaj za narednu sezonu i 17 miliona eura je sasvim dovoljno ako pođe na pravo mjesto i završi u pravim rukama. To je i više nego što treba za pokretanje primarne poljoprivredne biljne proizvodnje”, smatra Aligrudić i dodaje da benefiti od ovogodišnjih mjera Vlade treba da se osjete naredne godine.

On je kazao da je, ako u sljedećoj godini potpomognuti sa toliko novca ne zabilježe povećanje proizvodnje, uzalud sve što se daje.

Kao dio Vladinog paketa pomoći registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima i ribarima od nedavno su na raspolaganju krediti Investiciono razvojnog fonda (IRF) do 20 hiljada eura za unapređenje postojeće i zasnivanje nove proizvodnje.

Jovović je naglasio da turistička sezona značajno utiče na plasman poljoprivrednih proizvoda.

“Ako dođe od 200 do 300 hiljada turista, to je pola crnogorske populacije i te ljude treba nahraniti. Samim tim se i cijena naših proizvoda može povećati ako tražnja bude veća. Bitno je samo da ove godine ne budemo u minusu, pa se nadamo boljim vremenima”, kazao je Jovović i dodao da će biti prezadovoljni ako ovogodišnja sezona bude 30 do 50 odsto kao prošlogodišnja.

On obrađuje 17 hiljada kvadrata u plastenicima, od čega je 90 odsto začinsko bilje i 17 hektara na otvorenom, gdje ima kromipr, kupus, luk, tikvice.

Sa dosadašnjim plasmanom je zadovoljan, ali navodi da je u minusu sa začinskim biljem koje je bilo namijenjeno restoranima i hotelima, pa je morao da se preorjentiše i vrati standardnu proizvodnju paradajza, paprika i krastavca i pod začinima zadrži 30 do 40 odsto.

Aligrudić je naveo da je ove sezone na tržište plasirao 150 hiljada sadnica cvijeća i oko pola miliona sadnica povrća.

“Ove godine je proizvodnja jagoda i trešanja bila vrlo profitabilna”, rekao je Aligrudić i dodao da je cijena ranog kupusa drastično pala na deset centi zbog toplog vremena, a da se poljoprivrednici žale da ne mogu da prodaju ni karfiol, brokoli i kelj.

Aligrudić je upozorio da zelena salata ne može u ovom momentu da se plasira, jer joj je otkupna cijena 40 do 50 centi, a u marketima ne pada ispod 1,5 eura.

“Marža je 300 odsto”, upozorio je Aligrudić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније