Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 10. 2013. 14:10 >> 15:44
6

STOP OBMANAMA

Privremena zabrana uvoza pojedinih sokova

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za inspekcijske poslove uveli su mjeru privremene zabrane uvoza sokova pojedinih proizvođača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, jer nijesu u propisanom roku uskladili sadržaj proizvoda sa deklaracijom.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović kazao je da se privremena zabrana uvoza odnosi na srbijanske proizvođače sokova Vino Župa Aleksandrovac i Takovo Gornji Milanovac, kao i na Liberion od kosovskog proizvođača Podujevo i Vita Vitaminka iz BiH.

“Za svaku pošiljku sokova koja se uveze u Crnu Goru nadležna inspekcija preduzeće upravnu mjeru privremene zabrane prometa, odnosno podvrgavanja obaveznoj detaljnoj laboratorijskoj provjeri sa aspekta kvaliteta, uz obavezno stavljanje van prometa do dobijanja rezulatata analiza, kao i uz izjavu da će se roba vratiti isporučiocu o trošku uvoznika ukoliko rezultati analize ne budu odgovarajući”, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, suština problema je u tome što kod tih proizvođača sadržaj voćnih sokova ne odgovora deklaraciji, čime se potrošači u Crnoj Gori, kako je rekao, dovode u zabludu, dok se na tržištu prodaju nekonkurentni proizvodi i utiče se na poremećaj tržišta kroz mehanizam nelojalne konkurencije.

Ivanović je podsjetio da je Ministarstvo ranije dobilo nalaze dvije akreditovane laboratorije na osnovu kojih su utvrđeni neispravne uzorci za tri proizvođača i to Vino Župa, Liberion i Takovo.

“Uputili smo upozorenje tim proizvođačima da usklade informacije na pakovanju sa sadržajem i dali im rok od 15 dana. Takođe smo najavili da ćemo, ako to ne učine, donijeti odluku o privremenoj obustavi uvoza”, dodao je Ivanović.

Kako proizvođači nijesu otklonili nedostatke na koje su upozoreni, Ministarstvo i Uprava za inspekcijske poslove donijeli su mjeru privremene obustave uvoza.

Ministarstvo će, kako je naveo, u cilju efikasnog sporvođenja izrečene mjere i upravljanja rizikom kao mjere predistrožnosti, obavljati pojačani nadzor i u domaćim objektima za proizvodnju voćnih sokova.

Cilj – zavođenje reda u oblasti bezbjednosti hrane

Osim privremene zabrane uvoza, Ministarstvo će, kako je najavio Ivanović, i dalje sprovoditi mjere pojačanog nadzora i provjera parametara kvaliteta sa akcentom na kvalitet sokova kod proizvođača za koje važi privremena zabrana uvoza.

“Ministarstvo i Uprava kontinuirano prate situaciju i nastaviće sa preduzimanjem svih neophodnih mjera kako bi se na tržištu nalazili samo bezbjedni sokovi i drugi proizvodi, ali i oni koji odgovaraju onome što piše na deklaracijama”, poručio je Ivanović.

On je kazao da je cilj Ministarstva da zavede red u oblasti bezbjednosti hrane.

“Tržište Crne Gore je veoma otvoreno, ali ne za obmane bilo kog proizvođača. Potrošači imaju pravo da znaju i da donose odluke na osnovu istinitih informacija. Ministarstvo nema problem sa bilo kojim proizvođačima iz bilo kojih zemalja koji poštuju ono što su sami napisali na deklaracijama svojih proizvoda”, saopštio je Ivanović.

Nadležna inspekcija je, kako je kazao, dala nalog da se kompaniji Takovo vrati jedna pošiljka sokova - bistri voćni sok od jabuke, dok je za jednu pošiljku dato rješenje da se uništi kašasti voćni nektar od breskve.

“Dvije pošiljke iz BiH nalaze se u carinskom skladištu i čeka se odgovor proizvođača da li da se pošiljka uništi ili da mu se vrati”, rekao je Ivanović.

On je dodao da je Ministarstvo kontrolisalo i sokove proizvođača iz drugih zemalja.

“Srbijanske kompanija Next, Nectar, Rauch Koceljevo imaju ispravne sokove, kao i Fructal iz Slovenije”, precizirao je Ivanović.

Krajni cilj – puna proizvodnja u „Vektri Jakić“

On je, komentarišući najnovija dešavanja u oblasti drvoprerade, kazao da je u Rožajama konačno riješen problem sedam drvoprerađivača koji se nagomilavao od februara.

Ivanović je podsjetio i da je nakon dvije godine pokrenuta proizvodnja u pljevaljskoj kompaniji “Vektra Jakić”. On se osvrnuo i na pojedine medije koji su pisali “o prestanku proizvodnje nakon što je ministar otišao iz kompanije”.

“U ovom momentu u kompaniji koja nije radila dvije godine imamo 61 radno mjesto i to nam nije krajnji cilj. Krajnji cij nam je puna proizvodnja. Ne možemo međutim nakon dvije godine stajanja odjednom da dođemo do pune proizvodnje”, rekao je Ivanović.

On je dodao i da je pljevaljska kompanija imala niz pravnih problema koji se nijesu mogli odjednom riješiti, ali da je bitno da se svakog dana prave pomaci.

Kada je u pitanju program vodoprivrede, Ivanović je saopštio da se povećao broj završenih projekata i da je to namjera Ministarstva.

Pregovori sa Evropskom unijom o poljoprivredi, kako je ocijenio, biće teški i zahtjevni, ali pripreme za njihov početak idu po planu.

"Pregovori nijesu blokirani kako su o tome izvještavale dnevne novine Dan. EK je u izvještaju pravilno registrovala pomake, ali i područja u kojima nije bilo pomaka. U oblasti ribarstva kaskamo i tu moramo posvetiti veću pažnju kadrovskim rješenjima", zaključio je Ivanović.

 

Mina business

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније