Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.B. ]

07. 06. 2020. 12:11 >> 12:10

POVRATAK NA TRŽIŠTE

Nacionalnim avio-kompanijama neophodne strategije

Nacionalne avio-kompanije u regionu trebalo bi odmah da naprave strategiju rada i povrate određeni dio tržišta dok se veliki igrači ne oporave i ne počnu ponovo da razmišljaju ovom području, saopštio je analitičar vazdušnog saobraćaja, Alen Šćuric.

„Pri tome mislim i na lukos kerijere i velike legas kerijere. Sad je vrijeme, u sljedećih par mjeseci, da se povrati dio tržišta i da se preuzme ono što se tolike godine gubilo“, rekao je Šćuric agenciji Mina-business.

On smatra da je sada prilika da se kupe avioni ili uzmu na lizing po niskim cijenama i povoljnim uslovima.

„Avioni su sada ekstremno jeftini. Trenutno ima 12 hiljada aviona koji su prizemljeni, a dvije hiljade će ostati vječno prizemljeno i neće uspjeti da se proda. Ti avioni su izbačeni iz flota“, naveo je Šćuric.

On je dodao da na tržištu ima jako 'mladih' aviona, odnosno starih deset godina, i da je sada prilika da se oni kupe ili uzmu na lizing po niskim cijenama i povoljnim uslovima.

„Tu će vam lezori čak dati avione da ih plaćate samo po satu korištenja. To znači da vam cijelu zimu avion može stajati potpuno besplatno na zemlji i da vas ništa ne košta. To je ogromna prilika za sve, pa i za Montenegro Airlines (MA)“, poručio je Šćuric.

On je na pitanje kako vidi budućnost MA, s obzirom na dugovanja i koronakrizu, odgovorio da je u periodu pandemije bilo važno imati nacionalnog prevoznika koji bi obavljao repatrijacijske i kargo letove i dovozio potrebnu pomoć, ali da je nakon tog perioda to još bitnije.

„To je važno zato što neće stranci dovoziti turiste i dijasporu u Crnu Goru, nego će to raditi isključivo nacionalni avio-prevoznik, ako ga imate“, rekao je Šćuric.

On je dodao da su najbolji primjeri za to Makedonija, Kosovo ili Slovenija.

„Makedonija je ostavljena na milost i nemilost Wizz Air-a i ostalih prevoznika i nema apsolutno nijedan let. Hrvatska je imala letove tokom cijele koronakrize, a sad ima nekih desetak dnevno, dok Slovenija nema nijedan i tek sredinom juna će biti prvi i to šest puta sedmično za Frankfurt“, saopštio je Šćuric.

On je kazao da je pandemija koronavirusa ugrozila poslovanje i opstanak avio-kompanija u regionu.

„Zapravo će profitirati i opstati samo one kompanije koje dobiju državnu i pomoć koja će im omogućiti egzistenciju. Pri tome morate znati da su velike kompanije dobile pomoć, Lufthansa na primjer skoro 11 milijardi EUR, a Air France KLM za sad devet milijardi, a vjerovatno će dobiti 11 milijardi“, rekao je Šćuric.

On smatra da u tom kontekstu treba opstati.

„Velikim kompanijama, koje su dobile pomoć, te pare ne trebaju toliko, odnosno veći dio tog novca će upotrijebiti za preuzimanje tržišta i završavanje konsolidacije, odnosno uništavanje srednje velikih i malih kompanija“, upozorio je Šćuric.

On je dodao da bi tu minijaturne kompanije iz regiona mogle da idu 'ispod radara' i pokušaju da uzmu dio tržišta i opstanu na njemu.

„Ja ne vidim da se to može desiti srednje velikim kompanijama. Male bi čak mogle imati šanse“, poručio je Šćuric.

On je naveo da su se velike avio-kompanije već izborile sa problemima prouzrokovanim negativnim posljedicama pandemije koronavirusa, jer su dobile novčanu pomoć, daleko veću od potrebne i zapravo iskoristile krizu.

„Iskreno kažem, njima je sjekira upala u med i one će ovu krizu samo iskoristiti da ubrzaju konsolidaciju“ saopštio je Šćuric.

Kada je riječ o opstanku malih avio-kompanija, on smatra da sve zavisi od toga kakvu će podršku imati od države, ali i od toga koliko će vlasti u njihovim matičnim državama shvatiti da su nacionalni avio-prevoznici izuzetno bitni.

„Mislim da će se to evidentno vidjeti u narednih godinu, dvije, s obzirom na to da se planira da promet neće doći na nivo od prošle godine prije 2022. godine“, kazao je Šćuric.

On je dodao da je u tom periodu bitno podržati svog prevoznika, koji će kroz neke nekomercijalne djelatnosti dovesti turiste, dijasporu, poslovne ljude i omogućiti ostalim segmentima privrede da funkcionišu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније