Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 06. 2020. 10:13 >> 10:15

BANKWATCH NETWORK

CG se jasno orijentiše na obnovljive izvore energije

U energetskoj politici Balkana Crna Gora j emeđu zemljama koje se jasno orijentišu na obnovljive izvore energije i konačno prave korake na diversifikaciji i izvan hidroenergije, navodi se u izvještaju jedne od najvećih NVO mreža za zaštitu životne sredine u centralnoj i istočnoj Evropi CEE Bankwatch network. Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju navode kao zemlje koje su dosegle nivo na kojem vide benefite energetske tranzicije za sebe i idu naprijed.

CEE Bankwatch network u najnovijem izvještaju konstatuje da se među državama Zapadnog Balkana uočavaju bitne razlike u pristupu energetskoj tranziciji i odnosu prema prljavim tehnologijama.

"Region se podijelio, kreirajući energetsku tranziciju u dvije brzine", konstatuje se u izvještaju.

"Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija jasno se orijentišu na obnovljive izvore energije i konačno prave korake na diversifikaciji i izvan hidroenergije. Ove tri zemlje su dosegle nivo na kojem vide benefite energetske tranzicije za sebe i idu naprijed", dodaju iz te NVO.

Konstatujući napredak i na Kosovu, ta organizacija, sa druge strane primjećuje da planovi za izgradnju novih termoelektrana u Srbiji i Bosni i Hercegovini opstaju samo zbog činjenice da su tamnošnje državne energetske kompanije spremne da tolerišu finansijske gubitke, jer se radi o neprofitabilnim projektima.

Ističući odluke susjednih članica EU, Mađarske, koja će zatvoriti svoje termoelektrane na ugalj do 2030. godine i Grčke, koja će isto učiniti do 2028. godine, kao i stav Hrvatske i Rumunije, koje su nedavno napustile svoje planove za gradnju novih elektrana na ugalj, Bankwatch primjećuje da sada samo Srbija i Bosna i Herzegovina "ostaju čvrsto vezane za ugalj, nastavljajući zagađenje vazduha i podstičući klimatsku krizu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније