Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 10. 2013. 12:43 >> 12:43
3

TRAŽE ODGOVORNOST

SNP: Skupština mora hitno o KAP-u

Bankrot KAP-a direktna je posljedica višegodišnje neodgovorne politike Vlade Crne Gore i premijera Mila Đukanovića, koja je od prodaje KAP-a 2005. godine vođena na štetu ekonomije Crne Gore u cjelini, tvrde iz Socijalističke narodne partije.

Iz te partije, kako saopštava njen poslanik Velizar Kaluđerović, apeluju na sve poslaničke klubove i na rukovodstvo Skupštine da se hitno sazove posebna sjednica parlamenta koja bi se bavila ovom problematikom, „sa posebnim akcentom na utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su ignorisali Zaključke Skupštine o KAP-u, čijim nepoštovanjem je do sada, pored ostalog, izbjegnuta revizija poslovanja i dugova KAP-a i izrada Studije dugoročne održivosti aluminijske industrije u Crnoj Gori“.

Kaluđerović tvrdi da nije teško dokazati da šteta koju je Crna Gora pretrpjela iz ovog ugovornog aranžmana, koji je Vlada zaključila sa Off shore kompanijama, prelazi milijardu eura.

„Pojedini ugledni ekonomisti već su javno ustvrdili da je od prepuštanja drugima kontrole nad svim robnim i novčanim tokovima KAP-a, Crna Gora pretrpjela štetu između 1,5 i 2 milijarde eura“, navodi Kaluđerović i podsjeća da se, zbog ozbiljnosti problema i značaja KAP-a za ekonomiju Crne Gore, Skupština bavila ovom problematikom i tri puta usvajala odgovarajuće zaključke.

U zaključcima od 29. februara i 08. juna prošle i 30. aprila ove godine Skupština je od Vlade tražila da odmah raskine saradnju sa CEAC-om, da obezbijedi potpunu i nezavisnu reviziju dugova i ukupnog poslovanja KAP-a od dana njegove prodaje CEAC-u, kao i  da obezbijedi izradu Studije dugoročne održivosti i razvoje aluminijske industrije u CG koja bi se dostavila Skupštini na usvajanje, podsjeća Kaluđerović.

„Ni po jednom od navedenih zaključaka Vlada nije postupila. Naprotiv, u maju ove godine Vlada je optužila Skupštinu da usvojenim zaključcima o KAP-u ,,...narušava ustavni princip podjele vlasti...’’ i da je ,,...ugrozila ustavnu nadležnost Vlade da vodi unutrašnju politiku’’, navodi se u saopštenju SNP-a.

Kaluđerović tvrdi da su dramatično teške posljedice za zaposlene, kao i za ekonomiju Crne Gore u cjelini, „pravi primjer kako Vlada vodi unutrašnju politiku“.

„SNP upozorava sve nadležne institucije u CG da je poslednji trenutak za spašavanje CG od očigledne namjere prvih ljudi Vlade CG da kroz bankrot KAP-a zatrpaju i trajno sakriju pljačku CG od više stotina miliona evra koju će godinama ispaštati i vraćati svi građani Crne Gore“.

Kaluđerović dalje podsjeća da zvanični podaci govore da je KAP, od prodaje pa do kraje 2008. godine, proizveo preko 330.000 tona aluminijuma i da je prosječna cijena aluminijuma u tom periodu od 38 mjeseci iznosila 2.570 US $/t.

„Dakle, KAP je u navedenom periodu morao ostvariti pozitivan finansijski rezltat od preko 100 miliona US $, odnosno od preko 300 US $ po toni proizvedenog aluminijuma“.

Kada se, kaže, prethodnim podacima doda da je Ugovorom o poravnanju iz 2009. Vlada angažovala u KAP novih 307 miliona eura, nameće se logično pitanje: gdje je pošao sav taj novac kada se, nakon svega, sada govori o dugovanjima KAP-a od blizu 400 miliona eura.

„Za SNP je neprihvatljivo što Državna revizorska institucija, kao vrhovni organ državne revizije, nije izvršila potpunu reviziju dugova i poslovanja KAP-a od trenutka njegove prodaje, a Skupština je svojim Zaključcima od 30.04. ove godine to tražila od nje“.

Iz SNP-a tvrde da, u ovom trenutku, za sve nadležne institucije u Crnoj Gori nema značajnijeg i hitnijeg posla od akcije „da se spriječi pripremljeni scenario dijela vlasti da, kroz bankrot KAP-a, prikrije višegodišnju ogromnu pljačku Crne Gore, kako bi se tako stvoreni dug prevalio na sve građane Crne Gore, a vinovnici ove pljačke ostali neotkriveni i bez odgovornosti“, pa zbog toga smatraju neophodnim zakazivanje hitne sjednice parlamenta.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније