Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M. ]

11. 06. 2020. 19:34   >>  20:31 1

VLADA CG

Oko 80 hiljada eura za četiri čarter leta MA

Nacionalnoj aviokompaniji Montenegro Airlines biće isplaćeno 79 hiljada eura na ime četiri čarter leta koje je organizovala za vrijeme prekida komercijalnog saobraćaja, od 5. maja do 1. juna, odlučeno je na sjednici Vlade.

Kako je saopšteno, Ministarstvo finansija je zaduženo da iz tekuće budžetske rezerve, obezbijedi 79 hiljada EUR na ime letova na relacijama Frankfurt, Beograd, Cirih i Beč, organizovanih za povratak crnogorskih građana nakon obustave komercijalnog vazdušnog saobraćaja.

Vlada je donijela i Uredbu o bližim uslovima i načinu plaćanja administrativnih taksi elektronskim putem kojom je propisano laćanje preko Nacionalnog sistema za naplatu administrativnih taksi elektronskim putem (NS NAT) kojim upravlja Ministarstvo javne uprave.

To, kako su pojasnili iz Vlade, znači da će građani i privreda prilikom plaćanja administrativnih taksi preko NS NAT moći da jednostavno, uz uštedu vremena i bez odlaska u poštu ili banku, plate takse na šalteru organa kod kog su podnijeli zahtjev za ostvarivanje nekog prava ili preko portala za elektronske usluge.

Uredbom je propisano da se prilikom plaćanja administrativnih taksi elektronskim putem u organima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave i pravnim licima koja vrše javna ovlašćenja provizija za naplatu isplaćuje iz budžeta, odnosno ne plaćaju je građani, i da dokaz o uplati može biti i elektronski.

„Sistem za elektronsku naplatu administrativnih taksi omogućiće monitoring i laku provjeru svih transakcija vezanih za naplatu, čime biti smanjena mogućnost zloupotreba koje se javljaju u ovom dijelu platnog prometa“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informacija u vezi sa dodjelom koncesije za pružanje lučkih usluga u luci Bar i donijela odluku o dodjeli koncesije barskoj kompaniji „Jadro pilot and tug services“ i konzorcijumu „La pluma Bar Pilot & Tugboat service Montenegro“.

Iz Vlade su podsjetili da u akvatorijumu luke Bar te lučke usluge već obavlja „Ocean Montenegro“ kojem je koncesija dodijeljena na period od 30 godina, počev od 2010.

Kako su naveli, imajući u vidu da nema zakonskih smetnji da na jednom lučkom području iste usluge obavlja više koncesionara, analizom postojećeg stanja u ostvarivanju javnog interesa zaključeno je da će se uvođenjem novih koncesionara omogućiti još viši nivo pružanja usluga svim korisnicima.

„Koncesionim aktom obuhvaćen i socijalni aspekt, tako da će se dodjelom koncesije obezbjediti zapošljavanje ukupno 43 lica, uz obavezu za buduće koncesionare da zadrže isti broj zaposlenih cijelo vrijeme trajanja koncesije, odnosno za period od deset godina“, kaže se u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost na aneks Ugovora između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i „Adriatic Properties“ iz Budve.

Riječ je, kako su kazali, o usaglašavanju Ugovora o korišćenju morskog dobra sa zaključenim Ugovorom o zakupu koji je Aneskom produžen za 12 godina.

Vlada je dala saglasnost i na izmjene Odluke o visini i načinu obračuna i plaćanja naknada za korišćenje dobara nacionalnih parkova (NP) jer se, kako je pojašnjeno, ukazala potreba za ukidanjem i smanjenjem cijena pojedinih naknada.

Izmjenama su, između ostalog, ukinute ulaznice u NP Durmitor na tri, sedam i 15 dana i ulaznice u sve NP na deset dana, jer su analize pokazale da je za njih postojalo malo interesovanje.

Brisane su i naknade za privredni ribolov, jer su one obuhvaćene novom Odlukom o visini naknade za izdavanje dozvole za obavljanje privrednog ribolova i akvakulture.

Utvrđeno je i da naknadu za ulazak u NP ne plaćaju djeca uzrasta do 15 godina, umjesto do 12 godina kako je do sada bilo utvrđeno važećom odlukom.

Vlada je usvojila i informaciju o zahtjevu privrednih ribara sa Skadarskog jezera i JP Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) za smanjenje godišnje naknade za obavljanje privrednog ribolova u visini od 50 odsto i produženje važenja izdatih dozvola u cilju ublažavanja posljedica prouzrokovanih koronavirusom.

„JP NPCG zaduženo je da svim privrednim ribarima koji podnesu zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje privrednog ribolova na Skadarskom jezeru, od dana usvajanja ove Informacije, obračuna popust od 50 odsto, i da se smanjenje naknade odnosi na sve buduće izdate godišnje dozvole sa važenjem do kraja ove godine“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Godišnji izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita za prošlu godinu u kojem se navodi da je Fond u prošloj godini ostvario prihode u iznosu od preko 58,2 miliona EUR i rashode od oko 856 hiljada EUR, tako da je na kraju godine poslovao sa pozitivnim rezultatom od oko 57,4 miliona EUR.

Navodi se da su ukupna sredstva Fonda na kraju prošle godine iznosila 64,5 miliona EUR, a koeficijent pokrivenosti garantovanih depozita sredstvima Fonda je 4,27 odsto, što je ocijenjeno kao vrlo visok stepen pokrića i kapitalizacije.

Usvojena je Iformacija o zahtjevu Centralne banke (CBCG) za davanje saglasnosti za dodatno umanjenje dobiti koje ta banka uplaćuje u Budžet Crne Gore.

Vlada je dala saglasnost na Protokol o načinu izmirenja međusobnih obaveza kojim je definisano da se troškovi rekonstrukcije poslovnih prostorija Banke koje koristi Sektor policije za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma u iznosu od oko 143,8 hiljada EUR evidentiraju kao potraživanje CBCG.

„I da se za taj iznos umanji pripadajući iznos dobiti koji bi CBCG uplatila u budžet za ovu godinu, pored obaveze po osnovu državnih zapisa“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je prihvatila predlog da se bivšim radnikicima kompanije „Sindčel“ ustupi potraživanje Vlade koje je utvrđeno u stečajnom postupku kao osnovano, u ukupnom iznosu od 41,8 hiljada EUR.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније