Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 10. 2013. 10:41 >> 10:55

BIVŠI "METALCI"

Traže zaostale otpremnine

Bivši radnici nikšićkog Metalca Montavar, koji su dobili otkaz u septembru prošle godine, okupili su se u znak upozorenja ispred fabričke kapije zahtijevajući hitnu isplatu preostalog dijela otpremnina od po 6,7 hiljada eura.

Oni su podsjetili da su, prema dogovoru, otpremnine trebalo da dobiju do 21. septembra, kao i uplatu staža za prošlu godinu.

Riječ je o 30 radnika kojima je prva rata od po četiri hiljade eura isplaćena nakon više protesta i deset mjeseci čekanja, a bez posla su ostali tokom postupka dobrovoljne likvidacije preduzeća, koji je pokrenuo vlasnik Goran Mladenović iz Slovenije.

Jedan od bivših radnika Slobodan Durutović kazao je da im je direktor Metalaca Nikola Furundžić bio čvrsto obećao da će dogovorena isplata biti ispoštovana.

"Čekali smo, ali preostalih po oko 6,7 hiljada ili ukupno 194 hiljade eura još nema i u dogovoru sa advokatom odlučićemo da li da se blokira račun Metalca ili zahtijeva prodaja dijela imovine kako bi nam se namirio dug", rekao je Durutović.

Prema njegovim riječima, Furundžić se obavezao, što je ovjereno i u notarskom zapisu potpisanom prije četiri mjeseca, da će im obezbijediti isplatu prema Kolektivnom ugovoru.

"I tokom pregovora direktor je garantovao da će od prodaje nekih mašina obezbijediti novac, ali nikakvog konkretnog poteza o isplati nema, iako je kod notara potpisano da se sredstva za isplatu moraju iznaći", kazao je Durutović.

Prema sporazumu potpisanim sa upravom radnicima za otpremnine treba da se isplati po oko 10,8 hiljada, što ukupno iznosi 312,3 hiljade eura.

Durutović je podsjetio da je novac za otpremnine bio obezbijeđen od 1,5 miliona eura kreditnih garancija, koje je Vlada ranije odobrila Metalcu na osnovu plana restruktuiranja preduzeća.

Prema tom planu, Mladenović je trebao da izmiri i obaveze prema bankama, kako bi se skinula hipoteka sa imovine Metalca i obezbijedi dodatnih milion eura za obnavljanje proizvodnje što bi uz odobrene Vladine garancije bilo dovoljno za oživljavanje preduzeća.

Mladenović je kupio Metalac u stečaju 2004. godine za 450 hiljada eura koji je, kako su saopštavali, uspješno poslovao, uglavnom sa partnerima iz inostranstva, sve do prošle godine, kada je sproveo dobrovoljnu likvidaciju tvrdeći da ne može da radi zbog duga od oko tri miliona eura i nemogućnosti poslovanja u Crnoj Gori.

Početkom prošle godine pod okriljem Metalca osnovao je drugu firmu - Metalac Montavar inženjering i uposlio oko 100 radnika.

(Mina - Business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније