Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

01. 07. 2020. 14:17   >>  14:16

UPCG I SINDIKAT GRAĐEVINARSTVA

Potpisali Granski kolektivni ugovor

Unija poslodavaca (UPCG) i Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala zaključili su danas granski kolektivni ugovor (GKU) za građevinarstvo i industriju građevinskog materijal, koji je usaglašen sa novim Zakonom o radu.

Iz UPCG su kazali da danom stupanja tog GKU prestaje da važi prethodni, iz 2012. godine.

GKU su potpisali predsjednik UPCG, Predrag Mitrović i predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala, Nenad Marković.

“Na događaju koji je tim povodom održan u prostorijama UPCG, potpisnici su kazali da se odredbe ovog kolektivnog ugovora neposredno primjenjuju na zaposlene i poslodavce koji u Crnoj Gori obavljaju djelatnost građevinarstva i industrije građevinskog materijala”, navodi se u saopštenju.

Takođe, objašnjeno je da se pojedine odredbe tog GKU mogu razraditi kolektivnim ugovorom kod poslodavca, opštim aktom poslodavca i ugovorom o radu.

Iz UPCG su sopštili da GKU uređuje osnovne zarade po osnovu potrebne stručnosti i složenosti, odnosno nivoa obrazovanja i zanimanja, naknade zarade i drugih primanja zaposlenih, otpremnine, obima prava i obaveza na radu i po osnovu rada zaposlenih, kao i međusobnih odnosa učesnika u zaključivanju istog.

GKU je, kako su objasnili, zaključen na neodređeno vrijeme, a primjenjuje se na građevinarstvo koje obuhvata opšte i specijalizovane građevinske radove na zgradama i ostalim građevinama - novogradnju, popravke, dogradnju, adaptaciju, postavljanje montažnih zgrada i objekata, autoputeve, puteve, ulice, mostove, tunele, željezničke pruge, industrijske objekte, iznamljivanje građevinske opreme, građevinske projekte, ispitivanje terena bušenjem i saniranjem, instalacione radovi u građevinarstvu, završne kao i specifičnegrađevinske radove.

Takođe, iz UPCG su naveli da se GKU odnosi i na industriju građevinskog materijala, koja obuhvata proizvodnju proizvoda od gipsa namijenjenu za građevinarstvo, proizvode betona, maltera, cementa i sličnih proizvoda, sječenje, oblikovanje i obradu kamena, kao i arhitektonske i inžinjerske djelatnosti, koje obuhvataju projektovanje, izradu planova, nadzor izgradnje, tehnička ispitivanja i analize.

Kako je na sastanku objašnjeno, učesnici su u postupku usaglašavanja GKU naročito naveli da usaglašena rješenja dodatno potvrđuju dobro stanje između poslodavaca i zaposlenih u oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala, te ih kao takve ne treba dovoditi u pitanje.

“Ostavlja se prostor da pojedina rješenja iz ovog GKU mogu biti bliže razrađena kolektivnim ugovorima kod poslodavca, opštim aktima poslodavca, te ugovorima o radu, ne dovodeći time u pitanje validnost rješenja utvrđenih ovim GKU”, dodaje se u saopštenju.

U vanrednim okolnostima izazvanim Covid-19 krizom, kako se dodaje, nije bilo cjelishodno insistirati na pojedinim rješenjima koja bi, izvan onog što je naloženo Zakonom o radu, mogla sadržajno obogatiti važeći GKU.

Na sastanku su naglasili i da je primjena odnosnog GKU bila uspješna, čemu kao garant treba da posluži postignuti stepen međusobne harmonije, u odnosima poslodavca i zaposlenih u materiji koja je predmet GKU.

Zaključenju novog GKU prisustvovali su predstavnici UPCG i Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније