Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.B. ]

01. 07. 2020. 14:43   >>  14:42 1

KONJEVIĆ O POMOĆI

Vlada da vrati 50% kamate iz moratorijuma

Zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević najavio je na danas održanoj konferenciji za medije da će ta partija zahtijevati da u okviru trećeg paketa pomoći Vlada Crne Gore preuzme 50 odsto kamata koje su banke obračunale građanima i privrednicima u toku moratorijuma.

"Danas je tri mjeseca od kada je uveden moratorijum od strane Centralne banke i poslovnih banaka, i sve ono što je Socijaldemokratska partija u protekla tri mjeseca govorila danas je potvrđeno i pokazalo se istinom. Naglašavam još jednom da je samo u ova tri mjeseca građanima i privredi obračunato 30 miliona eura kamata za sve one kredite koji su ušli u moratorijum. Ovih dana dobijamo pritužbe građana koji su nezadovoljn ovakvim načinom obračuna,i iako smo predlagali da tokom aprila mjeseca bude usvojen lex specialis koji bi obezbijedio da se ne naplaćuju kamate tokom moratorijuma vladajuća većina DPS-a, SD-a i BS-a je to odbila i, na žalost, danas se građani suočavaju sa činjenicom da će u narednim mjesecima plaćati obračunatu kamatu tokom moratorijuma", naveo je Konjević. 

Istakao je da je iznos od preko 30 miliona eura veći od iznosa kojim je Vlada pomogla građane i privredu u prvom paketu mjera.

"Ono što je najgore, Centralna banka je obmanula građane ne saopštivši im na početku ovoga procesa da se tokom ova tri mjeseca neće naplaćivati ni kamata ni glavnica. Imajući u vidu da, recimo, u jednom sljedećem slučaju, ako se uzme da ste imali kredit od 30 hiljada eura, i ako je ugovorena kamata tog kredita bila 6 odsto, umjesto rate od 513 eura, koju ste imali prije moratorijuma, nakon moratorijuma od danas ta rata će vam biti 521 euro. To znači da će građanin koji je imao ovakav kredit u narednih 48 mjeseci platiti ukupno preko 400 eura kamate", izjavio je Konjević.

Poručio je  da nije pravedno i solidarno da se u uslovima ovakve krize teret krize prenese na građane i privredu.

"Možete samo da zamislite u kakvim uslovima danas posluje turistička privreda, u uslovima kada su prihodi na neuporedivo manjem nivou nego što su bili prošle godine. Znači, Centralna banka je svojom odlukom građanima i privredi na teret stavila još jednu krizu kroz koju će Crna Gora da prođe. Umjesto da se građanima i privredi pomogne, svojom odlukom Centralna banka je, figurativno rečeno, zavukla ruku u džep građanima i privredi u ukupnom iznosu od 30 miliona eura."

Imajući u vidu da je vladajuća većina odbila naš prijedlog da se usvoji lex specialis kojim se ne bi obračunavala kamata mi predlažemo Vladi da u okviru trećeg paketa mjera, imajući u vidu da za to sada nije kasno, u narednom periodu svim građanima i privrednim društvima koji su bili korisnici moratorijuma subvencionira kamatu na iznos od 50 odsto od iznosa koji je obračunat tokom moratorijuma.

Konjević je pojsanio predlog o moratorijumu.

"To bi značilo da bi Vlada u narednih nekoliko godina izdvojila iz budžeta 15 miliona eura, i na takav način pomogla građane i privredu koji su obmanuti postupcima Centralne banke. Ako već vladajuća većina u parlamentu nije željela da se kamate ne obračunavaju onda smatramo da bi bila dobra mjera, u okviru trećeg paketa pomoći, da se za naredne godine planira iznos od 15 miliona eura kako bi se subvencionirale kamate građanima i privredi u narednom periodu. U protivnom na snazi bi ostala mjera i posljedica te mjere bili bi dodatni troškovi građana i privrede, a građani i privreda su bili obmanuti onim što je saopštavano iz Centralne banke", naveo je Konjević.

Istakao je i da Vlada treba da reaguje kroz subvencioniranje te kamate u iznosu od minimum 50 odsto, koja je obračunata tokom ova tri mjeseca.

"Da to bude jedna od mjera u trećem paketu, koji Vlada već duži vremenski period najavljuje", zaključio je Konjević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније