Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

07. 07. 2020. 11:23   >>  15:43 1

MUGOŠA NA SASLUŠANJU

IZ za porez duguje tri, MCP dva miliona

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša kazao je na sjednici Odbora za ekonomiju da očekuje da za desetak dana naplati 22 miliona eura poreza od firmi elektronske trgovine vezano za Atlas banku u stečaju.

Mugoša je kazao koliko vjerske zajednice u Crnoj Gori duguju za poreze.

"Mesihat Islamske zajednice 3,15 milliona, Mitropolija crnogorsko-primorska 2,09 milliona, Katolički župni ured 103 hiljade, Crnogorska pravoslavna crkva 547 eura, Rimokatolička crkva u Podgorici 36.000 eura", kazao je Mugoša.

On je dodao i da je kotorska Biskupija na bijeloj listi. 

Značajno smanjen poreski dug

Napori Poreske uprave da unaprijedi stepen poreske discipline rezultirali su smanjenjem poreskog duga kod značajnog broja obveznika, naglasio je Mugoša.

On je kazao da ne postoji ni jedan poreski obveznik u Crnoj Gori koji je oslobođen obaveze prijavljivanja i plaćanja poreza suprotno zakonskim propisima.

„Poreska uprava svoje postupanje temelji na jednakom tretmanu svih obveznika, ulažući maksimalne napore da obezbijedi naplatu poreza i visok stepen poštovanja poreskih propisa bez obzira na kategoriju poreskih obveznika, vlasničku strukturu ili političku pripadnost“, kazao je Mugoša.

Dodao je da su napori Poreske uprave da unaprijedi stepen discipline rezultirali smanjenjem duga kod značajnog broja obveznika.

„Kompanija AD "Rudnik uglja" Pljevlja značajno smanjio dug, AD "13 jul Plantaže" u potpunosti izmirili dug“, saopštio je direktor Poreske.

Poreska Uprava  preuzima sve zakonom propisane mjere za naplatu poreskih obaveza kod grupacije "Vektra".

„Od Doo "Vektra Jakić" Pljevlja od početka reprograma naplaćen iznos obaveza 1.607.559,7 i podnijet prijedlog za pokretanje stečajnog postupka poreskog dužnika“, saopštio je Mugoša.

Poslanik Socijademokrata (SD), Boris Mugoša, kazao je da je trend naplate prihoda dobar, pri čemu je od 2016. do prošle godine značajno premašen plan.

„Prošla godina nam je ozbiljan reper s obzirom na rast prihoda, kada je sa ovom godinom to trebalo zaokružiti, ali nažalost biće nam cilj da u ovoj godini budemo na nivou 2018“, smatra Boris Mugoša.

On je pitao koja je sudbina rješenja naplate poreskog duga za preduzeća koja su poslovala preko servisa e-commerce jedne banke. Ta prva rješenja su poništena i vraćena, a radi se o dugu od više desetina miliona eura.

Boris Mugoša je pitao i kada se očekuje zaokruženje čitavog projekta elektonske fiskalizacije, koji je, kako je kazao, jedan od najznačajnijih alata za snižavanje sive ekonomije.

„Zakon je usvojen pa odložena primjena za 1. januar naredne godine. Donijeta su i tri podzakonska akta i ostao je dio oko nabavke hardverskih i softverskih rješenja“, podsjetio je Boris Mugoša.

Miomir M. Mugoša, kazao je da je u slučaju elektronske trgovine više od pola milijarde došlo preko računa 132 firme registrovane u Podgorici.

"One su imale samo jednog zaposlenog sa minimalnim doprinosima, sve su bile na tri adrese, imale su jednog knjigovođu, kao i bliske rođačke veze sa poslovima u Atlas banci", rekao je Miomir M. Mugoša.

PU je, prema njegovim riječima, do potrebne dokumentacije došla na osnovu informacija iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kada su ponovo podnijeli žalbu Upravnom sudu, koji je prošle sedmice utvrdio da je rješenje PU ispravno.

Poreska obaveza tih preduzeća za period od 2014. do 2017. godine iznosi 32 miliona eura, od čega je 22 miliona eura aktivnih poreskih obveznika, a deset miliona čini dug 17 poreskih obvenika koji su prestali da postoje.

„U narednih deset dana očekujemo da naplatimo tih 22 miliona eura, koja se nalaze u sredstvima koje je Tužilaštvo ranije blokiralo. Takođe, za 2018. godinu očekujemo još deset miliona eura“, saopštio je Miomir M. Mugoša.

On je kazao i da je urađena studija u vezi sa projektom elektronske fiskalizacije, kao i da se očekuje povećanje prihoda između 13 i 17 miliona eura.

„Završen je tender, gdje je dobio posao hrvatsko-srpski konzorcijum. Očekujemo da ugovor bude potpisan uskoro, a rok izrade i implementacije je godinu, jer je čitava ova situacija usporila dinamiku aktivnosti. Predviđen je i testni period od tri mjeseca“, naveo je Miomir M. Mugoša.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, kazao je da su rezultati značajno bolji nego u 2015. i 2016. godini, što je najbolji pokazatelj koliko je država izgubila u prethodnom peridu, jer nije imala kvalitetno funkcinisanje PU.

„Gdje su vam bili problemi da ti rezultati budu još bolji“, pitao je Milić.

On je naveo i da država nije izmjerila stepen neformalne ekonomije.

„Crna Gora je od 2006. do ove godine izgubila sedam milijardi EUR nenaplaćenih poreskih prihoda, dakle neformalna ekonomija. To je sedam puta više nego što je rupa u budžetu Crne Gore, ali to nije posao PU, nego svih“, poručio je Milić.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Ana Nikolić, smatra da je rad PU i Miomira M. Mugoše ove četiri godine za svaku pohvalu.

„Napravljeno je dosta važnih iskoraka i doprinijeli ste dobroj naplati naših izvornih prihoda. Rastu i širenju baze poreske osnove posljednjih godina svjedoči nicanje novih preduzeća i njihova fiskalna disciplina“, navela je Nikolić.

Ona smatra da je tu važan i rast naplate poreza na dobit, jer su privrednici prepoznali da je ne izvlače kešom i kupuju nekretnine, nego da ulažu u razvojne projekte i vraćaju u razvoj preduzeća.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније