Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.B. ]

10. 07. 2020. 20:02   >>  20:01

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Svako drugo preduzeće očekuje poteškoće

Svako drugo preduzeće očekuje poteškoće u poslovanju zbog epidemije korona virusa, pokazalo je istraživanje Instituta za strateške studije i projekcije koje je urađeno u junu. Više od polovine anketiranih predstavnika preduzeća smatra da neće morati da smanje broj zaposlenih, dok petina nije sigurna kakvu će odluku morati da donese. Svako treće preduzeće očekuje pad ekonomije u narednom periodu od pet do sedam procenata.

Posljedice epidemije korona virusa najviše su pogodila preduzeća koja pružaju usluge smještaja i ishrane, zatim iz sektora poljoprivrede,saobraćaja i skladištenja i trgovine. Zato ta preduzeća u narednom periodu očekuju i najviše poteškoća u radu.

"Osnovni rezultati istraživanja pokazuju da svako svako drugo preduzeće je navelo da očekuje neke poteškoće u poslovanju. Mala i mikro preduzeća biće suočenija sa problemima nego velika i sa problemima će biti suočena ona preduzeća koja plasiraju proizvode na inostranom tržištu, a ne samo na tržištu Crne Gore", kaže za TVCG Jadranka Kaluđerović iz Instituta za strateške studije i projekcije.

Petina preduzeća nije sigurna kakvu će odluku morati da donese kada je u pitanju smanjenje broja zaposlenih.Istraživanje je pokazalo da o otpuštanju radnika najmanje razmišljaju mikro i mala preduzeća.

"Više od polovine anketiranih preduzeća smatra da neće biti prinuđeno da smanji broj zaposlenih, odnosno da će sačuvati zaspolenost na sadašnjem nivou. Istraživanje je pokazalo da 86 odsto preduzeća smatra da su vladine mjere podrške privredi donesene pravovremeno", navodi Kaluđerović.

Veće ocjene preduzeća su dala za mjere subvencija,a nešto niže za kreditiranje kompanija i odlaganje plaćanja obaveza.

"Međutim, 23 posto je izjavilo da predloženi paket mjera mjera odgovara potrebama ekonomije. Sa druge strane, 11% preduzeća je izjavilo da paket mjera ne odgovara potrebama ekonomije, a 32% smatra da su značajne izmjene u mjerama neophodne."

Od ukupnog broja preduzeća, 96 posto u narednom periodu očekuje recesiju crnogorske ekonomije.

"Svako treće preduzeće smatra da će taj pad ekonomske aktivnosti biti od 5 do 7 procenata. Istraživanje Instituta pokazalo je važnost digitalizacije poslovanja u vrijeme pandemije korona virusa jer ona preduzeća koja su ranije otpočela taj proces lakše su se prilagodila novim izazovima i uslovima na tržištu", kaže Kaluđerović.

Institut je istraživanje uradio u junu,a obuhvatilo je 362 preduzeća iz svih sektora i sva tri regiona Crne Gore.

Prilog: Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније