Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 10. 2013. 23:31 >> 23:58

PREPORUKE VLADI

DRI: Nejasni prihodi od poslovnih prostora

Državna revizorska institucija uradila je reviziju upravljanja poslovnim prostorijama države u cilju ocjene kvaliteta uspostavljenog institucionalnog i normativnog okvira, uključujući i registar imovine, i ekonomičnosti upravljanja, odnosno zakupa tog prostora.

Na bazi sprovedene revizije, utvrđenog činjeničnog stanja, nadležni Kolegijum kojim je rukovodio senator Branislav Radulović, dao je deset preporuka u cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti.

U postupku revizije kao nedostaci postojećeg sistema upravljanja poslovnim prostorijama u vlasništvu države utvrđeno je da nije propisan standard za korišćenje ili uzimanju u zakup kancelarijskog prostora, na osnovu koga bi se obavila raspodjela.

"Ne postoje podzakonska pravila u pogledu upravljanja zakupom poslovnih prostora i nije propisana obaveza izrade dokumenata za upravljanje državnom imovinom kojima bi se definisali dugoročni i kratkoročni ciljevi i smjernice upravljanja državnom imovinom", navedeno je u Izvještaju o reviziji upravljanja poslovnim prostorijama.

Subjekti revizije su Uprava za imovinu i Ministarstvo finansija.  DRI je, kako je objašnjeno, obavila tematsku reviziju – reviziju presjeka upravljanja (uzimanje i davanje u zakup) poslovnih prostora.

Predmet revizije je postojeći sistem raspolaganja i upravljanja državnom imovinom – službenim zgradama i poslovnim prostorijama, odnosno davanje na korišćenje kao i uzimanje i davanje u zakup poslovnih prostorija.

Revizijom je utvrđeno da Vlada nije donijela propis kojim su uređeni vrste postupaka javnih nabavki i način njihovog sprovođenja za diplomatsko-konzularna predstavništva Crne Gore u inostranstvu, vojno-diplomatske predstavnike i jedinice Vojske u međunarodnim snagama i mirovnim misijama.

Uprava za imovinu nije uspostavila registar državne imovine, što nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, a inspekcija za državnu imovinu nije formirana.

"U evidenciji Glavne knjige trezora se na istom računu evidentiraju prihodi od zakupa zemljišta i objekata pa tako u Predlogu završnog računa države za prošlu godinu nije vidljiv, kao poseban iznos, prihod od izdavanja u zakup poslovnih prostora. Ovo otežava nadležnim organima uvid u potpune i tačne podatke o prihodu od izdavanja u zakup poslovnih prostora na godišnjem nivou", navedeno je u Izvještaju DRI.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније