Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 07. 2020. 11:23   >>  11:20

DOPRINIJELA I KORONA

Svaki četvrti građanin CG redovno koristi kartice

Visa istraživanje je pokazalo da svaki četvrti građanin Crne Gore danas redovno koristi beskontaktne kartice, s tim da je lider u regionu po upotrebi beskontaktne tehnologije Sjeverna Makedonija. Prema istraživanju, gotovo svaki deseti potrošač u Crnoj Gori koristi mobilni telefon za beskontaktna plaćanja, dok je 62 odsto upoznato sa opcijom mobilnog novčanika. Oko 48 odsto korisnika je izrazilo želju da plaća aplikacijama na mobilnim telefonima u budućnosti.

"Beskontaktne transakcije postaju sve popularnije u Crnoj Gori, a ukupna upotreba ovog načina plaćanja Visa karticama porasla je za 37 odsto u odnosu na mart prošle godine. Ovim promjenama doprinela je i Kovid-19 kriza koja ne jenjava i usmjerava ljude da zbog brige o zdravlju iz korjena mijenjaju svoje navike. Potrošači, bez obzira na to šta kupuju, prelaze na trgovinu koja je prvenstveno digitalne prirode", navodi se u saopštenju.

Oko dvije trećine građana spremno je da plaćanja obavlja na ovaj način, jer im to donosi brojne pogodnosti, pokazali su rezultati regionalnog istraživanja kompanije Visa u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću“.

Kao glavne prednosti upotrebe beskontaktnih kartica većina ističe brzinu jednostavnost rukovanja i praktičnost.

"Do većih pomaka u ponašanju potrošača došlo je i širom svijeta, sa fokusom na e-trgovinu i sveobuhvatnu potrebu za iskustvom bez kontakta na prodajnom mjestu. Na primjer, 13 miliona ljudi u Južnoj Americi i na Karibima obavilo je svoju prvu kupovinu na mreži tokom prvog kvartala 2020. godine, a 31 milion Amerikanaca je u martu 2020. prislonilo Visa beskontaktnu karticu ili digitalni novčanik, u poređenju sa 25 miliona u novembru", navodi se u saopštenju.

Visa sarađuje sa partnerima iz industrije platnih usluga na podizanju limita za beskontaktno plaćanje.

"Nakon povećanja beskontaktnih ograničenja, u Evropi viđamo dodatnih 29 miliona prenosa na nedjeljnom nivou koji više ne zahtjevaju PIN. U Crnoj Gori je ograničenje povećano na maksimalno 50 eura, čime je potrošačima omogućeno da jednostavno prislone Visa karticu i plate bez unosa PIN-a. Povećani limit bez unosa PIN-a predstavlja porast od 25 odsto u odnosu na prethodni iznos od 40 eura, čime se potrošačima dodatno olakšavaju svakodnevne transakcije", dodaje se u saopštenju.

Visa istraživanje je pokazalo i to da svaki četvrti građanin Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore danas redovno koristi beskontaktne kartice, s tim da je lider u regionu po upotrebi beskontaktne tehnologije Sjeverna Makedonija.

"U ovoj zemlji čak 68 odsto ispitanika koristi ovu metodu prilikom plaćanja. Albanija, sa druge strane, bilježi najnižu upotrebu – tek jedan od 10 potrošača plaća na ovaj način, ali su oni motivisani da se bolje upoznaju sa ovom tehnologijom i koriste njene benefite", navodi se u saopštenju.

Prema riječima Vladimira Đorđevića, generalnog direktora kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, pandemija Kovid-19 promjenila je potrošačke navike građana i uticala na prihvatanje novih tehnologija prilikom plaćanja.

„Istraživanje koje smo uradili u regionu prije više od mjesec dana potvrdilo nam je da potrošači u Crnoj Gori usvajaju inovativne metode plaćanja i da beskontaktno postaje novi standard. Vrijeme je svima dragoceno, navike smo morali da promjenimo zbog prisutnosti virusa, a trgovci kontinuirano traže načine da unaprijede iskustvo plaćanja“, ističe Đorđević i napominje da su ovakva istraživanja navika potrošača za kompaniju kao što je Visa dragocena i da se nastavlja rad na ubrzanju prihvatanja beskontaktnog plaćanja.

Prema istraživanju, gotovo svaki deseti potrošač u Crnoj Gori koristi mobilni telefon za beskontaktna plaćanja, dok je 62 odsto upoznato sa opcijom mobilnog novčanika. Oko 48 odsto korisnika je izrazilo želju da plaća aplikacijama na mobilnim telefonima u budućnosti.

"Visa je početkom godine predstavila Apple Pay uslugu u Crnoj Gori, zahvaljujući kojoj korisnici Visa kartica Crnogorske komercijalne banke mogu da uživaju u dodatnim pogodnostima i plaćaju robu i usluge jednostavnim prislanjanjem svog mobilnog telefona. Sa druge strane ovaj vid plaćanja pomaže malim i srednjim preduzećima da povjećaju prodaju, poboljšaju novčani tok i razvijaju svoje poslovanje bez potrebe za dodatnim hardverom. Nedavno je ova usluga stigla u Srbiju, a u planu je da se digitalni novčanik predstavi i drugim zemljama regiona kako bi bile povezane inovativnom, sigurnom i bezbjednom platnom mrežom", zaključuje se usaopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније