Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

16. 07. 2020. 15:48   >>  15:49

SINDIKATI

Zakon o PIO usvojiti u ovom sazivu Parlamenta

Odluka Vlade da predloži Skupštini izmijenjeni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju , koji podrazumijeva smanjenje starosne granice za penzionisanje i povećanje najniže penzije, veliki je iskorak u poboljšanju socio-ekonomskog položaja budućih penzionera, ali i postojećih jer će se primjenjivati nova formula za usklađivanje penzija, kažu iz sindikata.

Od poslanika očekuju da usvoje Zakon u sadašnjem sazivu Parlamenta.  

Izmjenjeni Zakon o PIO predstavlja iskorak u odnosu na postojeći i trebalo bi da poboljša socio-ekonomski položaj budućih penzionera-kažu iz Sindikata.

“Izuzimanje četvrtine najlošijih godina povećaće penzije, smanjiće se starosna godina za penzionisanje za muškarce i žene najniža penzija je povećana, za taj prvi korak i rušenje te prve barijere, to je korak od sedam milja”, kaže Srđa Keković iz USSCG.

“Kao predstavnici sindikata ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, ali ključni zahtjevi su ispoštovani, samo ove izmjene koštaće oko 135 miliona eura”, poručio je Duško Zarubica, iz SSCG.

Građani koji su od 1. janura ove godine ostvarili pravo na penziju imaće mogućnost da podnesu zahtjev za ponovni obračun penzije po novom Zakonu.

Zarubica pojašnjava da je njihova obaveza da do kraja godine podnesu zahtjev za ponovni obračun penzija.             

Izmjenama Zakona o PIO urađena je i korekcija formule za usklađivanje penzija. Najavljene izmjene omogućiće veću pravednost i adekvatnost penzija budući da su sadašnje obezvrijeđene, kažu iz Unije.

“Aktuelni penzioneri dobiće nešto bolju formulu za usklađivanje penzija”, naveo je Keković i dodao da će najniža penzija biti blizu 145 eura.

Sindikalci očekuju da Skupština usvoji Zakon krajem ovog mjeseca ili početkom avgusta u ispregovaranoj formi, jer je rezultat visokog konsenzusa socijalnih partnera.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније