Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Portal RTCG ]

17. 07. 2020. 08:03 >> 07:22
7

KEKOVIĆ O ZAKONU

Značajan pomak za najniže penzije u CG

Predsjednik Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković ocijenio je da će izmjene Zakona o PIO donijeti mnoge benefite penzionerima, dok će najveći pomak osjetiti penzioneri s najnižim primanjima. Navodi kako bi izmjene u parlamentu trebalo da budu usvojene do 31. jula ove godine.

Podsjećamo, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se značajno unapređuju uslovi penzionisanja i usklađivanje penzija, ali i povećava minimalna penzija.

"Dobili smo informaciju da će predlog zakona biti usvojen na proljećnom zasjedanju Skupštine Crne Gore koje traje do 31. jula. Ako u tom programu rada Skupštine bude bukiran svaki termin, onda je moguće da će biti neka vanredna sjednica da bi se to uvojilo", rekao je Keković.

Kontaktirali su ih, kaže, aktuelni penzioneri "što je za nas bilo malo iznenađujuće".

"Kritikuju nas zašto nijesmo povećali aktuelne penzije. Ipak je došlo do povećanja najniže penzije, to je za te penzionere izuzetno značajan pomak. One će ići na 13 odsto više, i izaći će na 145 eura", rekao je Keković.

Podsjeća da su u pitanju prve izmjene koje su se desile od 2003. godine, kada su, kako je rekao, udareni temelji naslavne reforme penzionog sistema, koja je išla u pravcu da se restriktivno odnosimo prema penzijama, a u cilju održivosti Fonda PIO.

"Doveli smo penzije na nivo da ne služe svrsi", rekao je Keković, uz podsjećanje da veliki broj naše omladine i dalje živi porodično kod roditelja.

Ključne izmjene su, kaže on, smanjenje starosne granice koja je 2003. godine postavljena na 67 godina: "Smanjili smo je na 66, a za žene smo smanjili na 64 godine".

Druga važna stvar je, kaže Keković, poboljšanje osnovice za obračun penzije, gdje je izuzeta jedna četvrtina najlošijih nevezanih godina. to znači da će budući penzioneri imati priliku da dobiju veću penziju.

"Mi ne možemo baratati sa procentima, ali sve to zavisi od karijernog puta. Ono što smo obećali mi smo uspjeli da izdejstvujemo to retroaktivno dejstvo, tako da sve naše kolege koji su čekali to pravo i predali poslije 1. januara, svi će imati mogućnost da podnesu zahtjev za ponovni obračun penzije", rekao je Keković.

Unijeta je, kaže, rotirajuća formula za usklađivanje, gdje će ubuduće, kad bude usklađivanje svake godine, taj rast penzija ići brže i više.

"Ima jedna odredba koja kaže da ako ta formula izbaci negativan rezultat da u tom slučaju se penzije neće smanjivati, već će rasti ako budu rasle potroščke cijene, kako je to do sada bilo, ali ubuduće će rasti ako budu rasle i zarade", kazao je Keković.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније