Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 10. 2013. 16:15   >>  22:48

ŽUGIĆ O ZARADAMA

Nema rasta plata, dok je minus u budžetu

Najvažnija i prva mjera nove Vladine ekonomske poitike biće uređenje sistema zarada u javnom sektoru, najavio je ministar finansija Radoje Žugić.

 

On je kazao da se zarade u javnom sektoru moraju dovesti u ravan, odnosno u zavisnost od kretanja najvažnijh fiskalnih i makroekonomskih parametara.

"Na primjer ne može se imati rast zarada, a deficit budžeta sedam odsto, jer je to nedopustivo. Ne može se imati rast zarada u javnom sektoru i snažna dinamika rasta javnog duga, koja prijeti da uništi javne fnansije", rekao je Žugić na Kongresu računovođa i revizora Crne Gore, koji je danas počeo u Bečićima.

On je, predstavljajući novi program mjera ekonomske politike, dodao i da se ne mogu dati visoke zarade, ako preduzeće pokazuje gubitak.

"Veoma često imamo praksu da pojedina javna preduzeća imaju prosječnu zaradu veću nego što ima Vlada, a imaju gubitke i svaki dan kucaju na vrata Ministarstva fiansija, da se plati po neka garancija. Postoje i prezadužene opštine, ali im ne pada na pamet da plaćaju javne prihode na svoje zarade, to tako neće moći", poručio je Žugić.

On je kazao da model oporezivanja dohotka građana izaziva najviše pažnje i da se moraju pronaći prava rješenja koja će biti predložena Vladi i parlamentu.

Vladina treća mjera, kako je naveo, je konsolidacija akcizne politike, odnosno njena harmonizacija sa tekovinama Evropske unije.

"Ta harmonizacija mora imati i regionalni aspekt, jer ako značajnije podignemo naše akcizne stope, onda otvaramo kanele za generisanje sive ekonomje, što može negativno da se odrazi na budžet. Zato ćemo sagledavati dinamiku hamonizacije akcizne politike", rekao je Žugić.

On je najavio da će posebna aktivnost biti posvećena borbi protiv sive ekonomije.

"I sami poreski obveznici kažu da ih je država u prethodnom periodu previše tolerisala, kada je u pitanju obaveza plaćanja javnih prihoda. Ničim drugo se ne mjeri patriotizam nego plaćanjem poreza", kazao je Žugić.

Novim Zakonom biće regulisana mnogo strožija mjera za one koji često krše postojeće zakone i ta praksa će, kako tvrdi Žugić, biti prošlost.

Posebna pažnja, kako je dodao, biće posvećena penzijskom sistemu, njegovoj održivosti i pitanju deficita koji generiše penzijski sistem.

"Na tom polju ćemo raditi na dva kolosjeka i vrlo brzo ću predložiti Vladi neka rješenja. Jer naša prosječna penzija je druga u rangu u regionu, odmah iza Hrvatske, a naši doprinosi koje plaća poslodavac za penzijsko invalidsko osiguranje su daleko najniži u čitavom regionu. Teško da na takav način možemo imati održivost i to je pitanje za ozbiljne višeslojne analize, jer definitivo moramo pronaći održivu formulu, ali da istovremeno sačuvamo najranjiviju socijalnu kategoriju sa najnižim primanjima", smatra Žugić.

Biće preduzete, kako je najavio, i značajne aktivnosti koje će uticati na nivo javnog duga, odnosno javnog potraživaja, a slijedi i zakon kojim bi se naplatile ranije dospjele poreske obaveze.

"Nastojaćemo da i kroz ovaj model smanjimo ono što je ključna ranjivost javnog sektora, a to je visok nivo nenaplaćenih poreskih obaveza iz prethodnog perioda", kazao je Žugić.

On je dodao da je neophodna veća transparentnost kada je riječ o javnim nabavkama i da se mora vidjeti da li su sve neophodne i korisne za ukupnu javnu potrošnju.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније