Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.L.B. ]

17. 07. 2020. 14:58 >> 14:56

SAVJET O ZAKONU

Za veću pravednost i adekvatnost penzija

Kroz dogovorene izmjene i dopune Zakona PIO ostvariće se veća pravednost i adekvatnost penzija, ocijenio je predsjednik Socijalnog savjeta Vukašin Zogović, na sjednici tog tijela.

Zogović je pozdravio utvrđivanje Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Naglasio je da ovim izmjenama i dopunama Zakona PIO, prvi put, se koriguju „reforme“ penzionog sistema iz 2003. godine, kojom su crnogorske penzije obezvrijeđene, a veliki broj crnogorskih penzionera doveden do ruba siromaštva.

U kontekstu globalne pandemije i velikih izazova koje ona unosi u svijet rada i ekonomiji, Socijalni savjet je razmatrao Izvještaj „Covid-19 i svijet rada: Brza procjena uticaja na zaposlenost i odgovori u vidu programskih politika koji su realizovali Međunarodna organizacija rada (ILO) i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

Kako je saopšteno, nakon sjednice Socijalnog savjeta Nina Krgović, nacionalni projekt koordinator ILO je u svom obraćanju Savjetu navela da su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna organizacija rada (ILO) kreirali zajedničku analizu o trendovima na tržištu rada nakon koronavirusa.

Izvještaj ocjenjuje uticaj krize na tržište rada u Crnoj Gori i postavlja listu preporuka usmjerenih na zaštitu ranjivih radnika i preduzeća u riziku.

Krgović je ponovila spremnost ILO da nastavi sa podrškom jačanja funkcija i kapaciteta socijalnog savjeta i socijalnog dijaloga u Crnoj Gori.

Savjet dijeli mišljenje ILO-a da je potrebno razmotriti određene kompromise, istovremeno razvijajući zajedničku osnovu za zaštitu radnika i preduzeća.

Potpredsjednik Savjeta Predrag Mitrović konstatovao je da će naredne godine predstavljati veliko iskušenje na mnogim poljima a među njima i polju socijalnog dijaloga.

On je pozvao sve učesnike u socijalnom dijalogu da dobronamjerno prihvate različitost mišljenja sa ciljem da se kroz iskreni dogovor nađu rješenja za pomoć crnogorskim preduzećima u nastojanju da opstanu i održe broj radnih mjesta, naglašavajući da je situacija alarmantna posebno za mikro i mala preduzeća.

“Socijalni savjet poziva zaposlene i poslodavce i sve građane Crne Gore na dosljedno sprovođenje preporuka NKT-a i Instituta za javno zdravlje”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније