Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

20. 07. 2020. 11:36 >> 11:36

SDP

"Bez strategije za sektor privatnog smještaja"

Iako se radi o državnom interesu, nema strategije, ili posebnih mjera i preporuka Vlade prema sektoru privatnog smještaja u Crnoj Gori, smatra Dragan Božović iz SDP-a.

 

“Nema mjera i uputstava vladinih tijela u vezi kriterijuma i postupaka koje vlasnici privatnog smještaja trebaju poštovati kod prijema i boravka gostiju”, navodi se u saopštenju.  

Kako smatra Božović, u cilju opstanka sektora i socijalne stabilnosti u Primorskoj regiji Vlada Crne Gore bi trebalo da izađe sa politikom podrške privatnom smještaju.

“Ona treba da sadrži moratorijum na turističke kredite;moratorijum na plaćanje dijela poreza; oslobađanje od dijela komunalnih naknada i taksi; bespovratnu pomoć vlasnicima onih jedinica privatnog smještaja kojima je to jedini izvor porodičnog dohotka, na osnovu oporezovanog prihoda za predhodnu godinu I fasilitiranje granskog organizovanja privatnog smještaja na lokalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Božović podsjeća da je turizam do izbijanja pandemije virusa korona bio  brzorastući sektor u crnogorskoj ekonomiji, koji kreira nova radna mjesta kao radno intezivni sektor, utiče na smanjenje siromaštva i podstiče ukupni ekonomski razvoj.

“Po izvještaju Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC)  Crna Gora je do 2020.god bila svrstana na prvo mjesto u Evropi po stopama rasta turističke industrije koja je iznosila 8,8odsto. Uz takvu projekciju išao je i rast učešča investicija u turizmu u ukupnim investicijama, po stopi od 8,7odsto i rast učešća zaposlenih u toj djelatnosti u ukupnom broju zaposlenih po stopi od 6,2odsto”, navodi Božović.

 Sektor turizma je bilježio  konstantan rast dolazaka i noćenja turista te prihoda od turizma koji  su iznosili oko milijardu što je činilo oko 23 odsto udjela  u BDP-u.

Generalno gledano, ukupan broj noćenja u privatnom smeštaju (sobe, porodične kuće i apartmani) u Crnoj Gori u odnosu na hotele  čini oko 65-70 odsto ukupnih ostvarenih noćenja.

Porodično poslovanje u privatnom smještaju je najznačajniji generator zaposlenosti i socijalne stabilnosti u Primorskoj regiji.

“U poslednjih nekoliko godina došlo je do velikog rasta investicija u porodične kuće i stanove specijalizovane za smještaj turista. Investicije su se odnosile na podizanje kvaliteta smještajnih jedinica i drugih propratnih sadržaja, koje su u najvećoj mjeri finanasirane turističkim kreditima iz domaćih banaka i MFI”, navodi se u saopštenju.

Privatni smještaj je gotovo u cjelini usmjeren na svjetsko tržište, uvezan sa globalnim operaterima kao što su AIRBNB i Booking.com i posluje po objektivnim tržišnim kriterijumima ovih operatera na otvorenom tržištu. To je uslovilo visok stepen zaduženosti vlasnika privatnog smještaja radi podizanja konkurentnosti. 

U Kotoru sektor privatnog smještaja dominira u ukupnom broju noćenja.  Postoji značajan uzlazni trend rasta broja dolazaka i noćenja turista.

“U privatnom smještaju je u 2017.godine bilo oko 900 izdavalaca smještaja sa oko 5.500 kreveta. U odnosu na 2015. godinu zapaža se značajan porast broja subjekata, kao i broja ležajeva. Isto tako, zapaža se značajan porast kvaliteta smještaja, preko rasta broja apartmana i kuća za iznajmljivanje, a pada broja soba za iznajmljivanje”, navodi se u saopštenju.

Gotovo sve poslovne jedinice u sektoru privatnog smještaja u Kotoru su, kako tvrdi, registrovane kod lokalnih vlasti, prijavljene u lokalnoj TO i uvezane sa globalnim turističkim operaterima, koji posluju sa registrovanim poslovnim subjektima.

“TO Kotor je razvila mrežu lokalnih kancelarija za registraciju i prijavu gostiju i efikasno obavlja obavlja ovu funkciju”, zaključio je Božović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније