Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: M.M. ]

22. 07. 2020. 18:11 >> 18:10
1

EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO

Ne mogu saopštiti imena lica koja su dobila pasoše

Nadležni državnih organi, shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ne mogu saopštiti imena lica kojima su izdati pasoši kroz program sticanja ekonomskog državljanstva, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

„Kada je riječ o podacima ko je dobio crnogorski pasoš i na osnovu kojeg ulaganja, Agencija za investicije Crne Gore u kontinuitetu nesmetano prima zahtjeve dok je donošenje rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)“, rekao je Simović u parlamentu odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića.

Simović je kazao da su u pitanju lica iz zemalja u kojima je ta vrsta investiranja najzastupljenija.

„Odluka u koji projekat će ulagati zavisi od podnosioca zahtjeva, promotivnih aktivnosti agenata za posredovanje i eventualne atraktivnosti razvojnih projekata“, rekao je Simović.

On je naveo da su u pitanju porodice koje imaju privatni biznis uz provjerenu kredibilnost, porijeklo njihovog novca za ulaganje, sa potvrdom da nijesu umiješani u aktivnosti vezano za terorizam.

MUP je u okviru projekta ekonomskog državljanstva izdao 12 pasoša stranim državljanima. Damjanović smatra da bi javnost trebalo da zna ko je, na osnovu ulaganja u razvojne projekte u Crnoj Gori, dobio pasoš.

„Pa valjda ćemo da znamo ko stoji iza nekog razvojnog projekta. Dajte da malo transparentnosti unesemo, jer postoji opasnost da svi sumnjamo da se ovdje, i pored licenciranih agencija, radi o svojevrsnom netransparentnom davanju pasoša onome kome to ne treba dati“, kazao je Damjanović.

On je objasnio da ti ljudi nijesu dobili pasoš diskreciono, odlukom Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), policije ili predsjednika države, nego zato jer su napravili neko ulaganje u Crnu Goru.

„Pa valjda ćemo da znamo ko stoji iza nekog projekta“, poručio je Damjanović.

Simović je naveo da prihodi nastali po odobravanju pristiglih zahtjeva i njihove administrativne obrade iznose 1,5 miliona EUR uplaćeni na posebni račun za nerazvijena područja i 1,5 milona po osnovu taksi uplaćenih direktno u budžet.

On je kazao da do kraja godine očekuju značajno veća sredstva.

Kada je riječ o cjelovitim efektima projekta, radi se o ukupnim planiranim ulaganjima od oko 190 miliona EUR u izgradnju kapaciteta od 959 smještajnih jedinica, čime će ponuda hotelskog smještaja visoke kategorije biti više nego udvostručena.

„Radi se o mogućnosti otvaranja 769 novih radnih mjesta. Takođe, raduje da će se pet od sedam projekata sa liste realizovati na sjeveru Crne Gore, a vrijednost tih investicija biće 74,2 miliona EUR“, naveo je Simović.

Vlada je do 20. jula nakon analize podnesene dokumentacije i u skladu sa kriterijumima iz javnog poziva za iskazivanje interesovanja za kandidovanje projekat na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma na predlog Ministarstva održivog razvoja i turizma uvrstila njih sedam.

Vladin trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara prošle godine i može biti dodijeljeno do dvije hiljade pasoša.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније