Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

23. 07. 2020. 14:40 >> 14:36

JEVRIĆ SAOPŠTIO

Direktni benefiti od Reginalnog vodovoda za oko 20 hiljada porodica

Oko 20 hiljada porodica u Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Tivtu i Kotoru će imati direktne benefite od razvojnih projekata Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje kroz, kako su kazali njegovi predstavnici, veći kvalitet života i bolji ambijent za razvoj turističkog biznisa.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora tog preduzeća, Goran Jevrić, kazao je da će na česmama građana tih opština poteći ispravna voda za piće visokog kvaliteta što će doprinjeti većem kvalitetu života, ali i omogućiti bolji razvoj turizma.

Jevrić je u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG) kazao da korona kriza nije uticala na razvojne planove tog preduzeća.

“Vlada je odobrila 24 miliona eura podrške kroz državne garancije za razvojne projekte koje realizujemo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a čija je realizacija u toku, te nas i to dodatno obavezuje da uložimo maksimalan napor da ne dođe do zastoja u planiranoj dinamici realizacije tih projekata”, rekao je Jevrić.

Radi se o, kako je naveo, zavšetku prve faze građenja Regionalnog vodovoda spajanjem posljednje primorske opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod, vrijednosti oko dva miliona eura, kao i početku radova na drugoj fazi gradnje regionalnog vodovodnog sistema, gdje u saradnji sa Upravom za saobraćaj koja gradi moderni bulevar sa četiri trake na trasi Jaz-Aerodrom Tivat, Regionalni vodovod uporedo postavlja 15 kilometara novog cjevovoda investiranjem oko deset miliona eura.

“Time povećavamo kapacitet regionalnog vodovodnog sistema za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi za oko 120 odsto, zbog sve veće potražnje za vodom u tim opštinama usljed novih turističkih projekata. Naime, samo se u Tivtu i Herceg Novom realizuju tri prestižna turistička projekta, odnosno Luštica bay, Potro Montenegro i Porto Novi, investicione vrijednosti oko dvije milijarde eura”, precizirao je Jevrić.

Prema njegovim riječima, radi se i najvažniji i najveći projekat rješavanja višedecenijskog problema nedostatka vode za piće na oko 30 odsto teritorije u Baru, ukupne vrijednosti oko 12 miliona eura.

“Ovaj dio barske opštine je, po broju izgrađenih objekata, jedno od najvećih naselja na crnogorskom primorju koje se decenijama snabdijevalo vodom za piće putem čuvenog lokalnog izuma 'cistijerni', što smo mi zahvaljujući podršci Vlade i kroz izmjene zakona, uz inicijativu predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića prihvatili da riješimo, na veliko zadovoljstvo građana koji žive u naseljima Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha”, objasnio je Jevrić.

Sistem regionalnog vodosnabdijevanja crnogorskog primorja se prostire kroz sedam primorskih opština i u tehničko-tehnološkom smislu je veoma kompleksan, i obuhvata 130 kilometara dug cjevovod prečnika od 500 do hiljadu milimetara, na kom se nalazi oko 400 objekata.

Jevrić je ocijenio da realizacijom planiranih projekata dodatno unapređuju i ambijent za dalji razvoj turističkog biznisa na crnogorskom primorju.

“Najava slabije turističke sezone zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19 će se odraziti i na poslovne rezultate Regionalnog vodovoda, ali vjerujemo da će opšti poslovni pokazatelji i u ovoj godini zadržati trend stabilnosti”, dodao je Jevrić.

On je, odgovarajući na pitanje da li je Regionalni vodovod obuhvaćen državnim mjerama podrške, kazao da je Vlada veliku podršku i pomoć pružila razvojnim projektima Regionalnog vodovoda, koji se implementiraju u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kroz odobrene državne garancije u iznosu od 24 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније