Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, objavila M.M. ]

24. 07. 2020. 13:12 >> 13:10
2

NVO EKO TIM

Objaviti studiju ekonomske opravdanosti rekonstrukcije TE Pljevlja

Nevladina organizacija (NVO) Eko-tim podnijela je, ispred Platforme za pravednu tranziciju, inicijativu Elektroprivredi (EPCG) za objavljivanje studije ekonomske opravdanosti projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja.

“U javnosti su se mogle čuti različite informacije o postojanju studije kojom se potvrđuje ekonomska opravdanost ovog projekta, nakon saopštenja NVO Eko-tim o nepostojanju studije izvodljivosti, te još nije jasno da li je bilo koja vrsta analize zaista urađena”, navodi se u saopštenju.

U Eko-timu smatraju iz tog razloga neprihvatljivim neobjavljivanje takve analize ukoliko ona postoji, a sa druge strane još neprihvatljivijom činjenicu da se tom projektu pristupilo na način da studija izvodljivosti nije ni urađena.

“Projekat ekološke rekonstrukcije je kapitalni projekat, sa dalekosežnim posljedicama ne samo po crnogorsku energetiku i životnu sredinu, nego i socio-ekonomske prilike u zemlji što dodatno obavezuje menadžment EPCG da detaljnije kroz pripremu studije izvodljivosti sagleda finansijsku i ekonomsku opravdanost ovog projekta”, navodi se u saopštenju.

Iz te NVO su podsjetili da je u oktobru prošle godine razvijena analiza pod nazivom Uticaj sistema trgovanja emisijskim kvotama (ETS) na poslovanje TE Pljevlja, koju je za potrebe NVO Eko-tim sačinio samostalni savjetnik za energetiku, Momir Škopelja.

“Kvalitet ovog dokumenta ogleda se u tome što je baziran na projekcijama kretanja cijena ugljen dioksida čija su osnova zadnje procjene Reutersa, projekcijama kretanja cijena električne energije iz studije SEERMAP iz 2017. godine, kao i procjeni sadašnjih troškova proizvodnje električne energije iz TE Pljevlja koju je uradila Energetska zajednica”, navodi se u saopštenju.

Iz Eko-tima su pozvali menadžment EPCG da objavi analizu kojom su sve projekcije najbitnijih troškova, prvenstveno proizvodnih i troškova CO2, i prihoda po osnovu prodaje struje uzete u obzir, a koje su pokazale finansijsku isplativost projekta za narednih 30 godina kako je to najavljeno iz EPCG.

“To je takođe vrlo upitno s obzirom na trenutnu situaciju i pritisak Evropske unije (EU) da se sve termoelektrane u EU zatvore između 2035. i 2040. godine”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније