Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

25. 07. 2020. 13:29 >> 13:46

ASP O ZAKONU

Nepravda za roditelje sa djecom sa smetnjama

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je inicijativu Predsjedniku Vlade, kojom ukazuje na nepravednost rješenja u predloženim izmjenama penzijskog zakona da se roditeljima djece sa teškim smetnjama u razvoju ukine pravo da sa 20 godina rada mogu da ostvare penziju.

 

Sjednica Skupštine Crne Gore, na čijem je dnevnom redu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) zakazana je za naredni utorak, 28. jul.

Prema važećem zakonu, jedan od roditelja ili staratelja djeteta sa teškim smetnjama u razvoju može steći penziju sa 20 godina radnog staža, ali će izmjenama penzijskog zakona po tom osnovu moći da dobiju penziju samo do kraja naredne godine, nakon čega bi bile ukinute za buduće korisnike.

“Smatramo da se radi o nepravednom rješenju, jer je riječ o ranjivim porodicama, koje čitavog života brinu o djeci (kasnije odraslim ljudima) sa teškim psihičkim ili fizičkim smetnjama. Stoga roditelje ili staratelje djece sa teškim smetnjama u razvoju ne treba izjednačavati u pogledu dužine radnog staža sa roditeljima ili starateljima djece bez smetnji u razvoju, budući da su neuporedive životne okolnosti u kojima bitišu ranjive porodice, od onih koje to nijesu”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, u odgovoru ASP-u po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, utvrdilo da je razlog ukidanja ovog osnova za penzionisanje finansijski, odnosno „održivost i pravednost penzijskog sistema“.

Međutim, ASP je, kako tvrde, Fonda PIO dobila informaciju, koja pokazuje da je, na kraju protekle godine, u zemlji bio 421 takav penzioner, a u protekloj godini im je isplaćeno ukupno 1,2 miliona eura.

“Imajući u vidu da je na kraju prošle godine bilo ukupno oko 115 hiljada penzionera, a isplaćene penzije su iznosile 421 miliona eura, jasno je da nema značajnog finansijskog uticaja na likvidnost penzijskog sistema od ove grupe, odnosno ovi penzioneri čine oko 0,4 odsto ukupne penzionerske populacije”, navode iz ASP-a.

Prema nepotvrđenim informacijama ASP-a, Ombudsman je uputio mišljenje poslaničkim klubovima u vezi ukidanja ovog penzijskog osnova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније