Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Radio CG, Objavila: M.M.Lj.

25. 07. 2020. 14:45   >>  14:56

VBCG

Manje interesovanje građana za moratorijum

Podaci Centralne banke pokazuju da je moratorijum dva odobren u ukupnom iznosu od 99,3 miliona eura, što predstavlja 3,43 odsto svih aktivnih kredita banaka na 30.jun 2020. godine. U toj instituciji za Radio Crne Gore su saopštili da je za odgađanje otplate zainteresovano više pravnih nego fizičkih lica. Analitičar Predrag Drecun ocjenjuje da je slabo interesovanje posljedica troškova koje na kraju, kako kaže, ipak plaća klijent.

Podaci Centralne banke pokazuju da je moratorijum dva  odobren u ukupnom iznosu od 99,3 miliona eura, što predstavlja 3,43 odsto svih aktivnih kredita banaka na 30.jun 2020. godine. U toj instituciji za Radio Crne Gore su saopštili da je za odgađanje otplate zainteresovano više pravnih nego fizičkih lica. Analitičar Predrag Drecun ocjenjuje da je slabo interesovanje posljedica troškova koje na kraju, kako kaže, ipak plaća klijent.

Od 22.maja zainteresovani klijenti još jednom mogu odložiti otplatu kredita tri mjeseca. Uslovi su izmjenjeni u odnosu na prvi moratorijum kada su to  mogli iskoristiti svi građani i pravni subjekti. Da je interesovanje za moratorijum dva  slabije potvrđuju i podaci koje je za  Radio Crne Gore saopštila Željka Asanović iz Centralne banke.

„Prema podacima koje su banke dostavile Centralnoj banci moratorijum dva je odobren u ukupnom iznosu od 99,3 miliona eura, što predstavlja 3,43 odsto svih aktivnih kredita banaka na 30. jun 2020. godine“, navela je Asanović.

Statistika monetarne vlasti pokazuje i to da je na kraju juna u moratorijumu bilo preko 154 miliona zajmova po prvobitnoj odluci Centralne banke iz marta. Asanović naglašava da su drugi put odlaganje otplata rata iskoristili uglavnom pravni subjekti.

„Najveći dio kredita u moratorijumu dva se odnosi na kredite pravnih lica i to 59,5 miliona ili 3,98 odsto ukupnih kredita pravnih lica. Krediti u moratorijumu fizičkih lica iznose 39,7 miliona eura i čine 2,84 odsto ukupnih zajmova odobrenih građanima“, rekla je Asanović.

Analitičar Predrag Drecun smatra da je interesovanje za moratorijum dva slabije nego što je to bilo u prvom krugu odlaganja otplate, jer postoje kriterijumi ko može da traži moratorijum, pa klijenti ne žele da se izlažu procedurama i na kraju im ne bude odobreno odlaganje otplate.

“Drugi razlog za slabije interesovanje je što taj moratorijum nije besplatan i na kraju troškove plaća klijent što se desilo i nakon prvog. Znači, dobije se vazduh ili kiseonik u finansijskom smislu, ali na kraju kratkog roka svi troškovi „padnu“ na klijenta“, prokomentarisao je Drecun.

Podsjećamo, pravo na odlaganje plaćanja rata, koje je Centralna banka predložila bankama u martu kada je i počeo prvi talas virusa korona, iskoristilo je gotovo 65 hiljada klijenata, a u moratorijumu je bilo milijardu i 350 miliona eura. Da kažemo i to da je nedavno saopšteno da monetarna vlast neće predložiti i treći moratorijum, pa klijentima koji imaju problem sa otplatom na raspolaganju je restrukturiranje, a kako je zaključila Asanović u toj situaciji klijenti imaju mogućnost u neposrednom dogovoru sa bankama da dobiju i grejs period i da se takav zajam tretira kao novoodobreni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније