Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

TVCG, Objavila: M.M.Lj.

25. 07. 2020. 16:05 >> 17:18
5

MIHAILOVIĆ SMATRA

Treći paket - novi model razvoja CG

Treći paket ekonomskih mjera Vlade, novi je model razvoja Crne Gore kao otvorene ekonomije, kaže za Dnevnik redovni profesor na Ekonomskom fakultetu i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore, Božo Mihailović. Riječ je, ističe, o stručnoj i ambicioznoj studiji čiji će efekti zavisiti od svih - države, finansijera, poslovne zajednice ali i građana.

 

Program za novo vrijeme, konzistentna i ambiciozna studija, tako redovni profesor na Ekonomskom fakultetu i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore Božo Mihailović ocjenjuje treći paket ekonomskih mjera Vlade, vrijedan milijardu i 220 miliona eura.

 “To je ustvari nove model razvoja Crne Gore kao otvorene ekonomije koji je stručan, sa veoma dobrom informacionom osnovom, na osnovu analize postojećeg stanja”, kazao je Mihailović.

Pojašnjava da program sadrži dvije dimenzije - socijalnu i razvojnu. A polazi od jedne neminovnosti - brza digitalna transformacija i zasniva se na realnoj ekonomiji. Važna područja koja se akcentiraju kroz čitav program su turizam i poljoprivreda.

 “U cjelini posmatrano to je razvojni paket, ali i koncept i strategija za novo vrijeme privrednog razvoja Crne Gore. To je jedan izuzetno krupan zadatak koji su donosioci ovog dokumenta pred sobom postavili. On se zasniva u osnovi u svojoj strukturi na reprogramu tamo gdje je potrebno, na niskim kamatnim stopama i podsticajnim mjerama. Program ambiciozan, realan i program koji predstavlja rukovodstvo za akciju u naredne četiri godine”, navodi Mihailović.

A njegovi efekti zavisiće, kaže Mihailović, od svih nas - države, finansijera, poslovne zajednice pa i građana u cjelini. Posebno ističe efekte koji se odnose na turizam i poljoprivredu. Turizam bi u ovoj godini trebalo da bude subvencioniran na razne načine sa 50 miliona eura, a slično je i sa poljoprivredom

 “Ono što izuzetno pozdravljam kao ekomista jeste da je dat grejs period od 12 mjeseci i da će biti subvencionisane kamate u punom iznosu tokom trajanja grejs perioda. Ta veza, spona, između turizma i poljoprivrede na kojoj sam više puta insistirao je ovaj put je ovaj put snažno došla do izražaja i poljoprivreda je posebna grana u ovoj situaciji sa stanovišta i zaposlenosti i efekata i obezbjeđivanja sredstava za život  stanovništva”, ističe profesor.

U odnosu na prethoda dva, ovaj paket ima kvalitativnu razliku. I sa stanovišta elemenata, i strukture i dugoročnosti.

 “Prva dva paketa su bila reakcija na situaciju u kojoj smo se našli, ne samo mi nego čitav svijet. I samo da podsjetim da efekat prva dva paketa, od 1. maja do kraja juna je cirka 320 miliona eura ili sedam odsto bruto društvenog proizvoda. Prva dva paketa imali su imali u suštini kratkoročne mjere”, dodaje Mihailović.

Doduše,napominje Mihailović, već u drugom paketu se osjetila određena inicijativa za stimulisanje mikro malih i srednjih preduzeća. Najnoviji paket je koncepcijske, strategijske prirode i predstavlja, ponavlja Mihailović, osnov budućeg privrednog razvoja Crne Gore.

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније