Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 07. 2020. 07:22   >>  07:23 12

BUDVANSKI UGOSTITELJI

"Nama trebaju gosti, a ne subvencije"

Mjere za turizam iz trećeg paketa Vlade nijesu dovoljne, ocijenio je član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko.

 

"Turizam je u ovoj godini pao za 92 odsto i samim tim sve bi trebalo da ide dolje za 92 odsto. Pozdravljam smanjenje poreza na dodatnu vrijednost (PDV) sa 21 na sedam odsto za usluge hrane i pića u ugostiteljskim objektima i smatram da bi to trebalo da ostane na tom nivou stalno, a ne godinu dana", rekao je Armenko za Dan.

Ističe da je sezona veoma loša, da ima kafanu na najboljoj lokaciji, te da je u junu imao 1.860 eura pazara: "Trećim paketom se ne može ispeglati šteta", smatra je on.

Istakao je da Vlada treba da otvori granice i da dozvoli ulazak iz svake zemlje svijeta uz negativan test na virus korona.

"To je trebalo da se uradi još 1. maja. Da je tako bilo sada bi imali dobru sezonu. U sadašnjoj situaciji, da avgust bude najbolji ikada, biću na nuli. Već sam 40 odsto u minusu, jer su rekli da će otvoriti granice u junu i julu", istakao je Armenko.

Vlada je trećim paketom predvidjela subvencije na zarade od 70 odsto minimalne bruto zarade u sektoru turizma i 50 odsto u sektoru ugostiteljstva.

"Nama trebaju gosti, a ne subvencije. Pomoć za plate je trenutno potrebnija sjeveru. Nama na primorju trebaju gosti. Dosta Rusa je kupilo karte, jer bi trebalo od 1. do 5. avgusta da se otvore granice. Ne mogu turizam da vode ljudi koji ne znaju da plivaju", smatra Armenko.

Državni sekretar Ministarstva turizma Damir Davidović je na predstavljanju mjera za turizam iz trećeg paketa Vlade kazao da će pomoć za turizam iz trećeg paketa biti 215 miliona, od čega se na kratkoročne, do 2022. godine, odnosi 83,35 miliona, od čega u ovoj godini 51 milion.

Paket težak 1,22 milijarde

Treći paket socio-ekonomskih mjera Vlade težak je 1,22 milijarde eura, a sastoji se od kratkoročnih i dugoročnih mjera do 2024. godine. Kratkoročne mjere će iznositi 127,35 miliona, a dugoročne 1,093 milijarde. U ovoj godini se od kratkoročnih mjera očekuje 82,7 miliona, a od dugoročnih 198,5 miliona.

Treći paket će uključivati subvencije na plate od 50 do 100 odsto minimalne bruto zarade za dio privrede, reprograme postojećih kredita uz grejs period i subvencionisanu kamatu do tri odsto, nižu stopu PDV-a od sedam odsto na usluge hrane i pića u ugostiteljskim objektima, retroaktivno povećanje minimalnih penzija za 12 hiljada korisnika, jednokratnu pomoć od 200 eura za korisnike porodičnih i boračkih naknada. Dugoročne mjere odnose se na turizam, IT sektor, energetiku, poljoprivredu, ribarstvo i saobraćaj.

Takođe, Vlada je utvrdila mjere štednje i racionalizacije zarada u državnim preduzećima, smanjenje tekuće neinvesticone potrošnje od 10 odsto u svim resorima, kao i smanjenje voznog parka u javnoj administraciji.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније