Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

26. 07. 2020. 12:38   >>  12:54

PRILAGOĐAVANJE SITUACIJI

UPCG traži hitne izmjene Zakona o radu

Usljed nezavidne situacije u koju je kriza izazvana Kovid-19 pandemijom dovela dominantan broj crnogorskih poslodavaca, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je uputila je Ministarstvu rada inicijativu za hitne izmjene Zakona o radu ili donošenje novog zakona. Kako su naveli u saopštenju, cilj je unapređenje radnog zakonodavstva shodno novonastalim okolnostima i podrška privredi u procesu neophodnog prilagođavanja novim uslovima rada.

Iz UPCG navode da je zabrinjavajući obim krize rezultirao poremećajima na tržištu rada i brojnim problemima poslodavaca koji su zarobljeni u svakodnevnoj borbi da očuvaju radna mjesta i održivost sopstvenih kompanija, a istovremeno i posluju u skladu sa zakonom, kao i naredbama i propisanim mjerama NKT.

“Stoga je UPCG 3. jula uputila Ministarstvu rada i socijalnog staranja zvaničan dopis, uz inicijativu da, u skladu sa svojim nadležnostima, sagleda mogućnosti unapređenja radnog zakonodavstva i prilagođavanja istog novonastaloj situaciji.”, navodi se u saopštenju.

 Ovo posebno jer se pokazalo da su postojeći radno-pravni instituti nedovoljno efikasni za vanredne okolnosti u kojima privrednici sada posluju, te kao takvi zatijevaju hitno prilagođavanje koje je moguće upravo kroz izmjene Zakona o radu ili donošenje novog (lex specialis) zakona.

“Neki od pomenutih instituta su: prekid rada bez krivice zaposlenog, skraćeno radno vrijeme,  nepuno radno vrijeme, rad van prostorija poslodavca (rad od kuće – na daljinu), otpremnine (visina i način utvrđivanja prilagođeni trenutku i realnim mogućnostima) i dr. “, navodfe iz UPCG.

Iako je postojala dobra volja socijalnih partnera da se  ovaj problem brže prevaziđe kroz norme Opšteg kolektivnog ugovora, većina instituta se ipak, kako kažu, usljed ograničenosti pravnog osnova datog kroz Zakon o radu, ne može uređivati kroz ovaj akt u cilju prilagođavanja novonastaloj situaciji.

“Podsjećamo, Unija poslodavaca je prethodno (27. maja 2020. god.) dostavila Vladi Crne Gore Inovirani (treći) Predlog mjera UO UPCG za podršku privredi u kojem je predložila donošenje posebnog zakona kojim bi bili uređeni radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima ili hitne izmjene Zakona o radu i usklađivanje njegovih odredbi sa potrebom postupanja u vanrednim okolnostima”, navodi se u saopštenju.

Iako su dosadašnje ekonomske mjere podrške u određenoj mjeri relaksirale privrednike,iz UPCG smatraju da neizvjesnost i nepredvidivost daljeg razvoja situacije zahtijevaju da se oko esencijalno važnih pitanja obezbijedi hitnost postupanja, efektivan socijalni dijalog i opšti društveni konsenzus.

“Ponovno proglašenje epidemije, praćeno zabrinjavajućim podacima o naglom padu obima posla i prihoda i gubicima koji prijete zatvaranjem velikog broja preduzeća i otpuštanjem zaposlenih, traže da se crnogorski regulatorni okvir u oblasti radno-pravnih propisa što prije stavi na dnevni red, unaprijedi i normativno uredi u dijelu koji reguliše poslovanje za vrijeme vanredinih okolnosti kao što su postojeće”, kažu iz UPCG.

 Dakle, kako dodaju, neophodno je da sve mjere koje je Vlada donijela  kroz pakete pomoći  prati prihvatljiv i vremenu prilagođen Zakon o radu.

“UPCG očekuje da će po navedenoj inicijativi dobiti podršku socijalnih partnera, kako bi u što kraćem roku došli do rješenja koje će omogućiti održivost poslovanja i radnih mjesta, budući da su prognoze o razvoju epidemiološke situacije i u narednom periodu vrlo zabrinjavajuće”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније