Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: J.B.Č.

28. 07. 2020. 11:30   >>  11:40

BUDŽET OPŠTINE NK

Višak šest miliona, očekuju suficit i ove godine

Na sjednici Skupštine opštine Nikšić usvojen je Završni račun budžeta te opštine za 2019. godinu. Prošlu godinu Opština Nikšić završila sa viškom u budžetu od 6 miliona eura. Predsjednik Opštine Veselin Grbović očekuje da će i ovu poslovnu godinu završiti sa određenim suficitom.

Grbović je kazao da ta opština svaku godinu počinje sa minusom od 3 miliona eura dugova koje mora vratiti a koji su zatečeni od 2013. godine pa im višak novca u budžetu iz prethodne godine, kako je kazao, osigurava vraćanje dugova.

"Ove godine završavamo kratkoročne komercijalne kredite koji su bili 12,5 miliona od 2013. i oni se svode na nulu tako da ćemo imati 1,5 miliona eura manje za sljedeću godinu kada budemo planirali budžet znači imaćemo 2 miliona obaveza za vraćanje što govori da će budžet biti relaksiran i taj milion može da se iskoristi za neke druge svrhe", kazao je Grbović.

Predsjednik Opštine Nikšić je kazao i da je suficit od 6 miliona možda mogao biti potrošen za neke investicione projekte, ali, kako je istakao, zahvaljujući saradnji sa vladom, Direkcijama za saobraćaj i javne radove bilo je dosta investicionih projekata u Nikšiću.

"Evo recimo u ovoj godini su ta dva kapitalna projekta Dom za stare koji je oko 5,7 miliona, i zapadna tribina stadiona 4,6 miliona gdje od toga imamo za Dom za stare 3,3 miliona eura donaciju Evropske centralne banke i za zapadnu tribinu 1,5 miliona eura Fudbalskog saveza Crne Gore. Znači oko 5 miliona donacija a ostalo je učešće Direkcije za javne radove i Opštine Nikšić", kazao je Grbović.

U narednom periodu, kako je kazao, trudiće sa da budu marljivi i oprezni.

"Niko nije znao da će se korona pojaviti ove godine. Mnoge opštine su u problemu. Treba obezbijediti lične dohotke i sve ostalo, vjerovatno će se mnoge zaduživati kreditno", kazao je.

Grbović je istakao i da se Opština Nikšić srećom neće zaduživati i izrazio uvjerenje da će i ovu godinu završiti sa određenim suficitom.

"Mi srećom nećemo doći u tu situaciju i ako imamo određenih trošaka i ne naplaćujemo određene poreze za preduzeća koja su imala probleme i otpuštala radnike i prestajala sa radom posebno u onom prvom talasu. Tako da poslije svega ja sam zadovoljan i mogu da kažem da ćemo i ovu godinu da završimo sa određenim suficitom", kazao je Grbović.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније