Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 10. 2013. 16:43   >>  16:47

"NIJE TAKO CRNO"

Nikšić: Dug Opštine oko 33 miliona eura

Direktan dug Opštine Nišić bez kamata iznosi oko 33 miliona eura, od čega za naplatu odmah dospijeva 23 miliona, saopšteno je na sjednici lokalnog parlamenta.

 

Sekretar Sekretarijata za privredu i finansije, Đoko Krivokapić, kazao je da u taj iznos nije uključen dug od oko 15 miliona, koliko Opština duguje za poreze i doprinose, od čega se 8,3 miliona odnosi na dugovanje javnih preduzeća po tom osnovu prema zaposlenima.

Krivokapić je ocijenio da nije sve tako crno i da Nikšić ima perspektivu, jer u suprotnom sadašnja gradska vlast ne bi prihvatila da upravlja Opštinom.

"Nesporno je da su ovo dosta izazovna vremena i za Nikšić, ali se svakodnevno preduzimaju mjere kako bi se uspješno izborili sa problemima i doprinijeli sanaciji stanja u opštini. To se ne može uraditi preko noći, ali se radi na smanjenju troškova i opovećanju naplate postojećih potraživanja", kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, nešto urednijem finansiranju Opštine treba da doprinese i obezbjeđenje dodatnih prihoda od naknada za gradsko zemljište na mjestu nekadašnjeg pozorišta, dijela gradske pijace, planirane gradnje objekta firme Laković, kao i ubiranjem do sada nenaplaćivanih sredstava od korišćenja Bilećkoj jezera.

Krivokapić je saopštio i da će pokušati da reprogramiraju dugove prema dobavljačima, a planiraju i da smanje broj zaposlenih.

On je istakao da će se ubrzo morati uraditi rebalans budžeta za ovu godinu, koji je, ocijenio je, nerealno planiran, kao i prethodni.

Predstavnici Demokratskog fronta ocijenili su da da se dug Opštine ne bi mogao vratiti ni kada bi se prodao cijeli Nikšić i ocijenili da bi bilo ljudski da se proglasi bankrot.

Odbornik Arsenije Lalatović kazao je da budžet Opštine Nikšić za prethodnu godinu najbolje odslikava izvještaj revizorske komisije iz koga se vidi da su se sredstva građana trošila mimo zakona, što ukazuju i podaci da su nabavke rađene mimo Zakona o javnim nabavkama.

"Nadležni pravosudni organi moraju da ispitaju ima li nepravilnosti u radu lokalne uprave i ukoliko ih ima, što je i laiku jasno, da neko treba i da odgovara. Odbornici koji će dati glasove ovakovom budžetu aktivno će učestvovati u prikrivanju i fingiranju tužne nikšićke zbilje“, smatra Lalatović.


(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније