Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis ]

30. 07. 2020. 13:44   >>  13:45 7

PODACI MONSTATA

Prosječna zarada u junu 527 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u junu je, prema podacima Monstata, iznosila 527 eura, što je 1,7 odsto više u odnosu na maj.

 

Prosječna neto zarada u junu je u bila 2,1 odsto viša u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prosječna bruto zarada u junu iznosila je 787 eura.

„Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u junu u odnosu na maj porasle 0,1 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 1,6 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su objasnili da je povećanje prosječne zarade uslovio jednokratan povraćaj odnosno isplata iznosa za koji je zarada bila umanjena u 2018. godini, shodno Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u junu su, u odnosu na maj, porasle u sektorima državna uprava i odbrana 6,1 odsto, obrazovanje 4,9 odsto, građevinarstvo 2,3 odsto, umjetnost zabava i rekreacija dva odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 1,6 odsto, saobraćaj i skladištenje jedan odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, zatim stručne, naučne i tehničke djelatnosti i usluge smještaja i ishrane po 0,9 odsto, trgovina na veliko i malo 0,8 odsto, poslovanje sa nekretninama 0,6 odsto, vađenje ruda i kamena 0,3 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima ostale uslužne djelatnosti 4,2 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 3,9 odsto, snabdijevanje električnom energijom 2,2 odsto, informisanje i komunikacije 1,1 odsto, snabdijevanje vodom i upravljanje otpadom jedan odsto, zdravstena i socijalna zaštita 0,3 odsto i prerađivačka industrija 0,2 odsto.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније