Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ PR centar, objavila B.B. ]

02. 08. 2020. 12:13   >>  12:17

OBNOVA PRI KRAJU

U remont HE "Piva" uloženo 10 miliona eura

Elektroprivreda Crne Gore privodi kraju kapitalni remont i revitalizaciju još jednog agregata Hidroelektrane "Piva" kojoj će se produžiti radni vijek za još četrdesetak godina i obezbijediti visoka pogonska spremnost i pouzdanost u funkcionisanju.

"Investicioni ciklus za našu najveću elektranu vrijedan je blizu 17 miliona eura i kontinuirano se, između ostalog, radi na revitalizaciji opreme i postrojenja. Do sada je uloženo oko 10 miliona eura", istakli su u EPCG.

Revitalizacija generatora A1 završena je 2017. godine, a nakon kapitalnog remonta i revitalizacije, do kraja jula u rad će biti pušteni i drugi generator. Vrijednost te investicije je više od dva miliona eura.

Direktor HE "Piva" Dragomir Blagojević kazao je da su izvršeni zahtjevni i složeni radovi na generatoru i radovi na turbinskoj opremi.

"Cilj nam je da se realizacijom projekata produži radni vijek elektrane za još četrdesetak godina i da obezbijedimo visoku pogonsku spremnost i pouzdanost u funkcionisanju ovog, za crnogorski elektro-energetski sistem, izuzetno važnog objekta, u dužem periodu", istakao je Blagojević.

EPCG je sa izvođačem, JV Litostroj Power iz Slovenije i ABB iz Italije zaključila Ugovor u vrijednosti od preko 10 miliona eura za rekonstrukciju hidromašinske i elektro opreme agregata i postrojenja sopstvene potrošnje.

Vođa projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Piva Boško Božović rekao je da je ugrađena oprema nove generacije na sistemu za sopstvenu potrošnju hidroelektrane, zamjena turbinske regulacije na agregatu A2 i novi sistem upravljanja agregatom.

"Ovom investicijom postižemo veću bezbjednost rada elektrane, automatizacija upravljanja postrojenjima i elektranom u cjelini, osposobljavanje elektrane za moguće daljinsko vođenje, te pružanje pomoćnih i sistemskih usluga za elektro energetski sistem Crne Gore", navodi Božović.

U okviru aktivnosti za 2021. godinu planiran je remont posljedenjeg trećeg generatora, a poziv za javnu nabavku je raspisan.

Podsjećamo da je HE "Piva“ jedna od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu, a u pogonu je od 1976. godine.

"Rekordnu proizvodnju od 1.286 GWh ostvarila je 2010. godine. Dobrim radom HE „Piva" je potvrdila da je veoma važna ne samo za Elektroprivredu, nego i opštinu i državu u cjelini, zbog čega menadmet EPCG nastavlja da ulaže u njeno održavanje i revitalizaciju", napominju u EPCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније