Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda; Objavio: O.Z.

03. 08. 2020. 07:12   >>  07:16 2

SOLARNA ENERGIJA

Šansa da se značajno smanje računi za struju

Od oktobra tekuće godine građani i privreda će moći da uzmu beskamatne kredite i za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za svoje potrebe s tim da im sve viškove Elektroprivreda otkupi, a kad njima fali moći će da povuku od EPCG. Ovo je jedna od mjera iz Vladinog trećeg paketa podrške smanjenju ekonomskih posljedica kovida-19. Na koji način će ovo funkcionisati i da li je sve spremno i tehnički i pravno Pobjeda je pitala Ministarstvo ekonomije i Elektroprivredu.

Iz Ministarstva ekonomije su najavili da uskoro kreću sa realizacijom ovog ekonomski veoma isplativog programa, i objasnili da će već poznati i uspješno primijenjivani Program energetske efikasnosti biti mustra za realizaciju programa proizvodnje za sopstvene potrebe.

"Od 370.000 potrošača električne energije samo 10 potrošača trenutno koristi ili će koristiti ovaj, po našem viđenju veoma, veoma, ekonomski, isplativ model. Očekujemo da, ukoliko se samo 3 odsto potrošača odluči da instalira solarne panele na svoje objekte, to će biti instalisana snaga od oko 35 MW, procijenjene vrijednosti oko 30 miliona eura. To predstavlja značajan proizvodni kapacitet i investicioni zamah", ocijenili su iz Ministarstva ekonomije.

Iz ovog resora podsjećaju da je i dosadašnjim zakonskim rješenjima moguće instalirati i pustiti u rad solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Međutim, veoma mali broj potrošača se odlučio na to, zbog čega je Ministarstvo krenulo da kreira stimulativni model.

"U razgovoru sa građanima i pravnim licima koji su zainteresovana da budu proizvođači električne energije dobili smo informaciju da u dosadašnjim zakonskim rješenjima postoje određene barijere, koje su uslovile da imamo veoma malo ovih instalacija. Trenutno 4 objekta imaju ove instalacije dok je 6 objekata u procesu dobijanja odobrenja.Upravo je ovo bilo motiv da krenemo u kreiranje podsticajnog mehanizma za korišćenje ogromnih potencijala koje imamo u obnovljivim izvorima energije", objašnjavaju iz Ministarstva.

Tarife

Dosadašnjim Zakonom o energetici, kako navode, definisano je da se saldiranje vrši mjesečno.

"Definisano je da ukoliko potrošači potroše više nego što proizvedu, razliku plate kao i do sada, a to je oko 11 centi po kWh u višoj tarifi sa svim naknadama. Ukoliko građani proizvedu više nego što su potrošili, onda snadbjevač - EPCG je u zakonskoj obavezi da njima isplati 5,2 centa po kWh, koliko je vrijednost energije, bez naknada. To pokazuje da je ekonomski značajno povoljnije kada proizvođači dimenzionišu - izaberu veličinu svojih proizvodnih instalacija, ne u odnosu na veličinu svog krova, već u odnosu na svoju mjesečnu potrošnju", ocijenili su iz ovog Vladinog resora.

U razgovoru sa građanima i kompanijama koje žele da se uključe u proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, došli smo, navode iz Ministarstva, do saznanja da je mjesečno planiranje veoma izazovno jer period kada je najveća proizvodnja (ljeti), nije period kada je najveća potrošnja (zimi).

Dodatni benifit koji smo uradili za građane je, ističu oni, da se konačni obračun vrši 31. marta u ponoć.

"Na taj način građani imaju mogućnost da praktično akumuliraju proizvedenu energiju u proljeće i ljeto, a da je potroše u periodu jesen-zima", pojašnjavaju iz Ministarstva ekonomije.

Iz ovog resora navode i da su izmjenama spremni svi zakonski preduslovi za ovaj projekat.

"Dosadašnjim Zakonom o energetici i Zakonom o planiranju prostora i izgradnju objekata definisale su se instalacije solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Zakon o energetici definiše model razmjene električne energije dok Zakon o planiranju prostora i izgradnju objekata definiše neophodne građevinske preduslove da bi se solarni paneli instalirali na građevinske objekte koji su izgrađeni u skladu sa ovim zakonom. Nakon sveobuhvatne analize zakonodavnog okvira u Crnoj Gori, došli smo do podatka da je neophodno izvršiti unapređenje oba ova zakona. To smo u zajedničkoj aktivnosti sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i odradili", pojasnili su iz Ministarstva.

Krajem protekle sedmice poslanici su usvojili izmjene oba zakona čime su, kako kažu, stvoreni svi neophodni zakonski preduslovi da građani mogu na veoma jednostavan i jasan način postati proizvođači električne energije.

"Drugi važan uslov za realizaciju ove aktivnosti je budžet predviđen za finansiranje kamata za kredite onih koji budu dio programa. Budžetom smo za ovu godinu predvidjeli sredstva za ovu namjenu kao i za projekte energetske efikanosti u iznosu od 200.000 eura", ističu iz Ministarstva.

I iz Elektroprivrede su Pobjedi kazali da nema zakonskih prepreka za početak ovog programa.

"Odnos kupca-proizvođača regulisan je članom 96 postojećeg Zakona o energetici. Naime, krajnji kupac-proizvođač koji proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora u postrojenjima instalisane snage do 50 kW ili visokoefikasne kogeneracije u postrojenjima instalisane snage do 50 kW, ima pravo na razmjenu električne energije koju predaje u sistem i povlači iz distributivnog sistema", navode iz EPCG-a.

Snabdjevač (EPCG) koji vrši snabdijevanje kupca-proizvođača dužan je, pojašnjavaju, da otkupljuje višak proizvedene električne energije koji se mjeri na mjesečnom nivou. Operator distributivnog sistema, tj. CEDIS vrši odvojena mjerenja količina proizvedene i utrošene električne energije na mjestu konekcije i dostavlja ih mjesečno snabdjevaču.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније