Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 08. 2020. 09:10   >>  16:09 3

JAĆIMOVIĆ

Spašavanje ekonomije prioritet svih prioriteta

Profesorica međunarodne ekonomije na podgoričkom Ekonomskom fakultetu Danijela Jaćimović kazala je da su potrebe privrede velike, te da je prioritet svih prioriteta spašavanje ekonomskog sistema.

 

Jaćimović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG), govoreći o trećem paketu mjera pomoći koji je usvojila Vlada sa ciljem ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom Kovid-19, rekla da je na državi i vladi da obezbijedi sredstva, kako bi se spasilo što se spasiti može.

"Funkcionišemo u neizvjesnom sistemu, potrebe privrede su velike, a na državi i vladi je da omogući sredstva. Mislim da je ova kriza ukazala da je prioritet svih prioriteta spašavanje ekonomskog sistema i da se spasi ono što se spasiti može. To bi trebalo da bude prioritet Crne Gore", istakla je Jaćimović.

Ona je rekla da se ne može znati koliko će biti potrebno sredstava za to, jer "bukvalno svaki dan donosi nove izazove i neizvjesnosti". 

Osam mjeseci nakon krize, kaže ona, vidimo da ona zapravo i ne jenjeva i da ćemo živjeti postpanedmijskom svijetu.

"Biće malo više protekcionizma i ekonomskog nacionalizma. Vodeći ekonomisti upozoravaju da takva ekonomija može voditi manjim stopama ekonomskog rasta, nego stope koje smo imali u ranijem periodu", pojasnila je Jaćimović.  

Globalno govoreći, Jaćimović kaže da su ekonomske potrebe privrede velike, te da rastu iz dana u dan, i iz mjeseca u mjesec.

"Mnoge zemlje nekako dolaze do limita fiskalnih kapaciteta, pa je potrebno sredstva tražiti ka drugim izvorima. Prva stvar je bankarski sektor. On je bio glavni izazivač krize 2008/2009. godine, ali u spašavanje bankarskog sektora uložene su hiljade i hiljade milijardi. Cijela ekomomija je bila solidarna prema bankarskom sektor", podsjetila je ona.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније