Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 08. 2020. 22:33   >>  22:43

VLADA

Početi pregovore o žičari Kotor - Lovćen

Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo održivog razvoja i turizma da sa prvorangiranim na tenderu počne pregovore o zaključenju Ugovora o koncesiji za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen.

Kako je saopšteno, Vlada je, bez održavanja sjednice, usvojila Informaciju o realizaciji tendera po osnovu Javnog oglasa za nadmetanje u otvorenom postupku za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen.

„U Informaciji je navedeno da je Vlada 20. maja usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen i zadužila Ministarstvo da sprovede neophodne aktivnosti za objavljivanje Javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu Ugovora o koncesiji“, podsjetili su iz Vlade.

Navodi se da je javni oglas objavljen 5. juna, a da su ponude javno otvorene 21. jula.

„Ponuda Konzorcijuma koji čine „Novi Volvox“ Podgorica i Leitner S.P.A, Italija ocijenjena je ispravnom i ponudom koja ispunjava sve zadate uslove“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o ADMAS kreditu i dala saglasnost na Aneks br. 1. Ugovora o zajmu potpisanog između Abu Dabi fonda za razvoj i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (IRF) A.D. u vezi sa izmjenama i dopunama amortizacionog plana projekta podrške poljoprivrednom sektoru.

Aneks se, kako se navodi, odnosi na činjenicu da je od ukupnog iznosa zajma od 50 miliona USD, povučeno 29,6 miliona USD, da su povlačenja sredstava iz ADMAS projekta istekla.

"I da je Abu Dabi fond za razvoj obračuna i dostavi aktuelan amortizacioni plan otplate glavnice, kako bi isti oslikavao faktički povučena sredstva, a ne inicijalan iznos zajma i to bez dodatnih bilo kojih naknada", dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su razmotrili Informaciju o Prijedlogu ugovora o nabavci opreme i izvođenju radova na uspostavljanju sistema za energetski monitoring u javnim objektima, koji se realizuje u okviru „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama“.

U Informaciji je navedeno da je programom obuhvaćena primjena mjera energetske efikasnosti u odabranim obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima.

„Ministarstvo ekonomije opredijelilo je da Program proširi na ostale državne organe, jedinice lokalne samouprave i javne službe, odnosno da uspostavi centralni informacioni sistem za monitoring potrošnje energije i vode u javnom sektoru s obzirom na brojne benefite koje očekuje da ovaj sistem može obezbijediti“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je usvojen i Vladin predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o efikasnom korišćenju energije kojim je uvedena obaveza uspostavljanja sistema za energetski monitoring.

Vlada je za implementaciju III faze Programa dobila od Njemačke razvojne banke (KfW) kredit u iznosu od 45 miliona EUR i grant Evropske unije (EU) preko Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP PLUS), u iznosu od 4,7 miliona EUR.

Kao najpovoljnija ponuda za implementaciju sistema za energetski monitoring, odabrana je ponuda firme Alarm Automatika d.o.o. iz Hrvatske, nakon čega je dobijena i saglasnost KfW banke na rezultat tenderskog postupka.

Vlada je prihvatila Ugovor o nabavci opreme i izvođenju radova na uspostavljanju sistema za energetski monitoring u javnim objektima.
Ukupna vrijednost ponuđene opreme i radova iznosi 3.000.025 EUR, a rok za izvođenje radova je dvije godine.

Vlada je usvojila Listu prioritetnih kapitalnih projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta države u ovoj godini, s tim da će, kako su naveli, konačna lista biti utvrđena u okviru Prijedloga zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu.

“Među projektima su Naučno-tehnološki park u Podgorici, izgradnja zdravstvenog objekta u City kvartu, novi djelovi domova zdravlja u Ulcinju i Plavu, klinike za psihijatriju, infektivne bolesti i dermatovenerologiju kao i aneks glavnog objekta KCCG, fiskulturna dvorana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su među projektima i zgrada Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama, gradski trg u Mojkovcu, most preko Lima i zgrada Centra za kulturu u Beranama, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Danilovgradu, nova zgrada Opštine i gradnja zdravstvene stanice i gradske pijace Kolašinu, kao i veliki broj puteva i saobraćajnica.

Usvojena je Informacija o Finansijskom sporazumu između Evropske komisije, Crne Gore i Albanije za prošlu godinu, u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020, s Predlogom Sporazuma.

Vlada je prihvatila Dopunu Sporazuma o sprovođenju projekta tehničke podrške „TA-MONTENEGRO/No. 351“ između Regije Pulja i Kancelarije za evropske integracije.

Navodi se da je prihvaćen i Sporazum o partnerstvu za sprovođenje projekta tehničke podrške „TA-MONTENEGRO/No. 351“ između Kancelarije za evropske integracije i Revizorskog tijela Crne Gore.

“Ovim se omogućuje da Revizorsko tijelo Crne Gore postane korisnik sredstava tehničke podrške kako bi bila obezbijeđena podrška za revizorske aktivnosti”, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je Interreg-lPA program prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru jedan od instrumenata sprovođenja kohezione politike EU, kao i ostvarivanja ciljeva strategije Evropa 2020 i Jugoistočna Evropa 2020.

“Ciljevi Programa se ostvaruju kroz pružanje podrške unapređenju dobrosusjedskih odnosa sprovođenjem lokalnih i regionalnih inicijativa, pripremu Crne Gore i Albanije za sprovođenje teritorijalne saradnje u okviru strukturnih fondova, kao i podsticanje ekonomskog i socijalnog razvoja u pograničnim područjima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da programska teritorija obuhvata cjelokupnu teritoriju Crne Gore i Albanije, te italijanske regije Pulja i Molize.

Vlada je usvojila Informaciju o Finansijskom sporazumu između Evropske komisije, Crne Gore i Albanije za prošlu godinu, u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020.

Vlada je prihvatila Finansijski sporazum između Evropske komisije, Crne Gore i Albanije za prošlu godinu, u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020.

Usvojena je i Informacija o Finansijskom sporazumu između Evropske komisije, Crne Gore i Kosova za prošlu godinu, u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020.

“Prihvaćen je i Finansijski sporazum između Evropske komisije, Crne Gore i Kosova za prošlu godinu, u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se programi prekogranične saradnje u okviru Instrumenta pretpristupne podrške 2014-2020 (IPA II) sprovode u okviru politike proširenja EU, te proizilaze i nastavljaju se na programe koji su sprovedeni u prethodnoj finansijskoj perspektivi 2007-2013 (IPA I).

“Prekogranična saradnja ima za cilj promovisanje dobrosusjedskih odnosa i društveno-ekonomski razvoj kroz sprovođenje zajedničkih inicijativa na lokalnom i regionalnom nivou”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније