Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi. [ Mina biznis ]

08. 08. 2020. 11:13   >>  11:21 2

UDRUŽENJE ŠPEDITERA

Nema uslova za poskupljenje namirnica

Preduzeća koja se bave poslovima zastupanja pred carinskim organom smatraju da trenutno ne postoji nijedan uslov za poskupljenje namirnica, iako se poslovanje u tom sektoru obavlja u otežanim okolnostima, saopštili su iz Odbora Udruženja špeditera Privredne komore (PKCG).

„Međutim, u slučaju da se situacija pogorša, moglo bi doći do poskupljenja namirnica“, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Odbora Udruženja špeditera.

Oni su kazali da je pandemija koronavirusa uticala na usporavanje privrednih aktivnosti u oblasti špedicije, iako je ta grana privrede bila izuzeta od zabrane obavljanja djelatnosti.

„Sam proces rada na granicama, u carinarnicama i skladištima morao se prilagoditi preporukama zdravstvenog sistema, radi očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja zaraznih bolesti, uz obaveznu socijalnu distancu i poštovanje drugih mjera koje se odnose na korišćenje zaštitne opreme“, objasnili su iz Odbora Udruženja špeditera.

Oni su dodali da je usljed pandemije koronavirusa na tržištu znatno smanjen broj dostupnih prevoznika, zbog čega dolazi do povećanja cijena prevoza i otežanog i neblagovremenog transporta.

„U sektoru špedicije i logistike, evidentno je da je došlo do pada broja operacija, samim tim i pada prihoda, što će se dugoročno svakako negativno odraziti na cjelokupno poslovanje“, saopštili su predstavnici Odbora.

Oni smatraju da bi se dugoročne posljedice po sektor špedicije, osim trenutno osjetnog pada obima posla, mogle ogledati u smanjenju iskorišćenosti kapaciteta na svim nivoima, skladišnih i distributivnih, ali i u eventualnom smanjenju broja zaposlenih.

Iz Odbora su kazali da je najveći problem kompanija u sektoru špedicije nemogućnost ili usporenost naplate usluga.

Dodatni problemi se odnose na izmirivanje tekućih obaveza, odnosno otplatu kredita, kao i plaćanje zakupa i dažbina - poreza, doprinosa, taksi i naknada državi i lokalnim samoupravama. Tu su i reklame, pristupni putevi, odvoz smeća, porez na nepokretnosti i mjesečni režijski troškovi.

„Usljed pandemije značajno je, naročito u toku ljetnje sezone, došlo do smanjenja opšte potrošnje, što je izazvalo veliki pad prihoda i u sektoru špedicije. Naročito u ovakvoj situaciji trebalo bi povesti računa da se na graničnim prelazima obezbijedi prisustvo inspekcija i da se na svim nivoima ubrza procedura puštanja robe u slobodan promet“, kazali su predstavnici Odbora Udruženja špeditera.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније