Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Info Biro [ Objavila: R.B. ]

14. 08. 2020. 10:53 >> 10:52

VUKČEVIĆ NAJAVIO

Nove investicije u Luku Kotor od narednog mjeseca

Investiciono razvojni fond (IRF) je u proteklom periodu značajno podržao kotorske preduzetnike, a u prilog tome govori i 72 miliona eura, koliko je do sada plasirano u ovu opštinu. U posljednje tri i po godine IRF je plasirao u kotorsku opštinu 38 miliona eura, od čega samo u ovoj godini blizu 11 miliona eura. Kako je ocijenio predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević, Fond zajedno sa Opštinom pokazuje izuzetne rezulatate u dijelu podrške privredi Kotora.

Vukčević je prilikom sastanka sa predsjednikom Opštine i privrednicima iz tog grada najavio da će dobru praksu nastaviti i u narednom periodu.

“Razgovarali smo sa kotorskim preduzetnicima u nastojanju da riješimo njihove probleme, u okviru trećeg paketa mjera Vlade, a koje se odnose na Investiciono-razvojni fond. Ističem da ćemo u saradnji sa Opštinom Kotor definisati različite modele koji će biti u funkciji onih privrednika Kotora koji su pogođeni ovom situacijom. Prije svega, mislim na turističku privredu, ali i ostale djelatnosti svakako ćemo podržati kroz naše kreditne linije i reprograme, da prebrode ovu kriznu situaciju”,  kazao je Vukčević.

On je dodao da će IRF tražiti modele za prevazilaženje krize kad je u pitanju zakup ugostiteljskih objekata u starom gradu.

"Siguran sam da ćemo uskoro govoriti o mnogo većim investicijama u Kotoru, tu prije svega mislim na proširenje kapaciteta Luke Kotor. Već smo obavili razgovor sa predstavnicima tog preduzeća I definisali strateške korake u narednom periodu. Smatram da ćemo već sljedećeg mjeseca definisati i prve kreditne linije koje će biti usmjerene ka tome da se povećaju kapaciteti ovog preduzeća za onaj period koji slijedi. To će omogućiti veći broj stranaca, veći broj gostiju i u krajnjem će rezultirati povećanjem prihoda kotorskih privrednika, i svakako već naredne godine rezultirati I bojim finansijskim efektima u odnosu na ovaj period pandemije", poručio je Vukčević.

Na sastanku su, kako je kazao prvi čovjek Opštine Željko Aprcović, dogovoreni modaliteti i mogućnosti aplikacija akcionarskog društva Luka Kotor za dobijanje kreditne podrške za gradnju pilona, produžetak i rekonstrukciju marinskog dijela i prostora koji neposredno korespondira sa samom Lukom.

"Dogovoreno je da se urgentno završi projektno-tehnička dokumentacija i da AD Luka Kotor aplicira za kreditna sredstva. Očekujemo da ćemo da kraja ove godine imati značajnu investicionu aktivnost u smislu onog što jesu obaveze AD na osnovu koncesionog ugovora potpisanog sa Vladom Crne Gore", naveo je Aprcović.

On je dalje istakao da je u svrhu pomoći kotorskoj privredi održan sastanak i sa dijelom kotorskih privrednika gdje su se iskristalisali zaključci u smislu koncipiranja i pomoći IRF-a i lokalne samouprave. Riječ je o određenim kreditnim linijama koje će kotorskoj privredi pomoći da prevaziđu aktuelnu krizu.

Kotorski privrednici, kako je poručio Aprcović, izuzetno su zadovoljni budući da će ta dva subjekta u narednih 15 dana napraviti okvir i tražiti prave modelitete i u vidu eventualnog produženja rokova zakupa.

"Polovinom maja smo obavili preliminarne razgovore i imali ideju koju smo sad razradili sa gospodinom Vukčevićem, predsjednikom Aprcovićem i njegovim timom. Zadovoljni smo. Naše ideje su takve da iziskuju malo duži rad, nakon čega će se ući u proces koji je vrlo interesantan i trebalo bi da bude realizovan na obostrano zadvoljstvo. Cilj nam je da u isitom broju, ili što većem broju dočekamo mart i april 2021. godine, što je i poenta cijele priče", poručio je Dušan Samardžić iz NVO Kotorski privrednici.

Predstojeću sezonu iščekuju i ostali ugostitelji iz ovog primorskog grada, među kojima i Rajko Milunović, koji je takođe prisustvovao sastanku.

"Kao što znate, Kovid-19 pandemija napravila je štetu cijelom svijetu pa smo pokušali da nađemo neki zajednički jezik kako bismo postojeću krizu prevazišli kroz kreditne linije specijalno od IRF-a. Tom prilikom, svi smo izašli zadovoljni, budući da je IRF u saradnji sa Opštinom, iznašao rješenja koja bi mogla da pomognu i daju dobre rezultate za nas ugostitelje. Generalno, naš stav nakon sastanka je veoma pozitivan", istakao je Milunović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније