Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.B. ]

19. 08. 2020. 12:21   >>  12:23

110 GODINA EPCG

Prioritet razvoj obnovljivih izvora energije

Prioritet razvoja elektroenergetskih sektora prepoznat novim investicionim ciklusom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) je razvoj obnovljivih izvora energije, usklađen sa energetskim i klimatskim politikama EU, koji predviđa izgradnju novih solarnih fotonaponskih elektrana i vjetroelektrana. To je poručio Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, koja danas obilježava jubilej, 110 godina postojanja.

Noveljić se osvrnuo na do sada postignute rezultatekompanije i planove za naredni period:

"U periodu 2020-2024. kroz dvije faze u saradnji sa finskom nacionalnom energetskom kompanijom FORTUM i najvećim EPC ugovaračem u oblasti solarnih elektrana kompanijom Sterling & Willson biće izgrađena SE Briska Gora ukupne snage od 250 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 450 GWh. Puštanje u rad VE Gvozd, vjetroparka snage 54,6 MW i godišnje proizvodnje od 150 GWh predviđeno je krajem 2022. godine", kazao je on. 

Naglasio je da su, u saradnji sa Njemačkom razvojnom banka, u fazi implementacije projekti rekonstrukcije i modernizacije HE “Piva”, vrijednosti od preko 16 miliona eura, i rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica vrijednosti 33 miliona eura.

"Sljedeće godine očekujemo potpisivanje ugovora za ugradnju osmog agregata u HE “Perućica” snage 58,5 MW ukupne vrijednosti 23 miliona eura, čime ćemo bez bilo kakvih dodatnih zahvata na životnoj sredini doći do povećanja instalisane snage i ukupne proizvodnje elektrane." 

Noveljić je istakao da u Pljevljima realizuju projekte ekološke rekonstrukcije termoelektrane i rekultivacije deponije Maljevac ukupno vrijedne preko 65 miliona eura, dok su, kako je naveo, preko 10 miliona uložili u projekte rekonstrukcije i modernizacije  malih hidroelektrana.

"Intenzivirali smo aktivnosti vezane za projekat izgradnje HE Komarnica čija će izgradnja uz poštovanje najviših ekoloških standarda predstavljati jedan od ključnih poteza Crne Gore u pravcu energetske tranzicije prihvatljive sa stanovišta klimatskih promjena. Namjera nam je da i u okviru investicionog plana 2020-2024 zadržimo potpuno isti kurs daljeg razvoja i investicija, što nas u konačnom a uvažavajući potrebno vrijeme izgradnje HE Komarnica dovodi do vrijednosti investicija od preko 700 Mio. €. koje će se realizovati u periodu koji je pred nama.“, kazao je direktor EPCG. 

U 110. godini postojanja i rada, nagladio je Noveljić, Elektroprivreda Crne Gore je opredijelila oko pola miliona eura za pomoć zdravstvenom i obrazovnom sistemu Crne Gore u cilju unapređenja kvaliteta života građana, kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou.  

Povodom 110 godina EPCG će izdati monografiju ”Istorija crnogorske elektroprivrede”, a u pripremi su i dvije edukativne knjige i slikovnice za naše najmlađe - “Naša dobra energija” i “Informator za djecu''.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније