Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: J.B.Č. [ Radio Crne Gore ]

20. 08. 2020. 06:44 >> 06:18
3

ČEK ZA JUL

Počela isplata uvećanih penzija

Redovna isplata julskih penzija počela je danas. Na čeku će se pored uvećanog mjesečnog primanja za preko 13 odsto naći i razlika od početka godine za one sa najnižom penzijom, odnosno manjom od 145 eura, kazao je Radiju Crne Gore, direktor Fonda PIO Dušan Perović. Precizirao je da će primjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju uvećati izdvajanja za isplatu mjesečno 347 hiljada, odnosno godišnje skoro četiri i po miliona. Trenutni deficit Fonda koji se finansira iz državnog budžeta je, kako je rekao, preko 81 milion ili 32 odsto. U podgoričkom Udruženju penzionera pozdravljaju povećanje minimalnih penzija, ali ih, kako ocjenjuje Ilija Stanišić, posebno raduje nova formula za usklađivanje.

Prema izmjenjenom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju najniže penzije uvećane su 13,16 odsto, odnosno sa 128 na 145,77 eura. I taj iznos primiće penzioneri, kao i razliku koja je obračunata od janura do jula. To je saopštio direktor Fonda PIO Dušan Perović i naveo podatke, odnosno koliko korisnika je ostvarilo to pravo.

“Vanredno usklađivanje za jul obuhvatilo je 15 hiljada 904 korisnika, od čega je 12 hiljada 318 korisnika najniže penzije i tri hiljade 586 korisnika čija je penzija niža od 145,77 eura”, naveo je Parović.

Na mjesečnom nivou izdvajanja za isplatu penzija zbog vanrednog usklađivanja, potrebno je dodatnih 237 hiljada, odnosno na godišnjem dva miliona i 85 hiljada eura, rekao je Perović i precizirao da su od početka 2020-te do kraja jula izvorni prihodi Fonda, dominantno od poreza i dopinosa, ostvareni u obimu od preko 67 odsto ili gotovo 170 miliona.

“Nedostajuća sredstva obezbeđena su iz opštih prihoda državnog budžeta u iznosu od 81,54 miliona eura ili 32,49 odsto i kreću se u planiranim okvirima”, pojasnio je prvi čovjek Fonda PIO.

Prema inoviranom Zakonu PIO za obračun penzije korisniku će biti eleminisano 10 najnepovoljnijih godna staža, pa su već urađene procjene koliko će se povećati izdvajanja za isplatu penzija.

“Procjena je da će efekti po ovom osnovu iznosti oko 120 hiljada eura mesečno, odnosno na godišnjem nivou iznad 1,44 miliona eura”, rekao je Perović.

I zbog smanjenja starosne granice za penziju, za muškarce na 66 i žene 64 godine, ali i prijevremenog penzionisanja sa 63, odnosno 61 godinu uz 40 staža, projekcije su da će trebati mjesečno za isplatu dodatnih 16.667 eura, ili 200 hiljada godišnje.

“Dakle, efekti primjene novog Zakona PIO procenjuju se na 374 hiljade eura mesečno ili godišnje četiri miliona i 490 hiljada eura”, zaključio je direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Predsjednik podgoričkog Udruženja penzionera Ilija Stanišić podsjeća da je ovo već drugo vanredno povećanje najnižih penzija u dvije godine. Ukazuje da su inoviranim zakonom penzioneri ostvarili još jedan benefit, a to je kako kaže, formula za usklađivanje penzija.

“Do sada je zavisilo od rasta plata I troškova života za 25 odnosno 75 odsto. Sada je na snazi rotirajuća formula, pa penzioner sam bira koji će procenat odabrati za obračun usklađivanja”, rekao je Radiju Crne Gore Stanišić i dodao da su i u dosadašnjem periodu oni sa najnižim primanjima dobijali od države jednokratne pomoći po 30 eura, u vrijeme korone 50, a od Glavnog grada i hiljadu najugroženijih pakete sa namirnicama i higijnskim proizvodima.


Biljana Radosavović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније