Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: J.B.Č. [ Portal RTCG ]

21. 08. 2020. 08:36   >>  09:25 4

NEKRETNINE

Stranih investitora nema, cijene uglavnom iste

Od pojave korona virusa u Crnoj Gori na tržištu nekretnina nema stranih kupaca, tu su samo domaći investitori, kazala je Edita Dautović vlasnica agencije za nekretnine i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. I pored toga, kako je kazala, nije došlo do smanjenja cijena. Cijene na atraktivnim lokacijama su, kako je dodala, ostale slične kao u januaru i februaru 2020. U isto vrijeme, kako je dodala, došlo je do drastičnog pada zakupa nekretnina.

"U prvom i drugom talasu korone komuniciramo isključivo sa našim državljanima, nemamo strane investicije koje smo ranije imali i koje su nam bile potpora jer baviti se nekretninama je komplesno", kazala je Dautović gostujući u Jutarnje programmu Televizije Crne Gore.

Ona je ukazala da Crna Gora nema zakon koji reguliše promet nekretnina.

"U zemljama regiona to je uređenije u odnosu na sve malverzacije i povezanosti izeđu kupca, prodavca i posrednika, i da je definisano zanimanje agent za promet nekretnina, to bi bilo ozbiljnije jer postoji dosta sive ekonomije u našoj branši", kazala je Dautović.

Ona je istakla da od pojave korona virusa u Crnoj Gori nje došlo do značajnijeg pada cijena nekretnina.

"Cijene na lokacijama koje su tražene su slične kao u januaru i februaru 2020. nije došlo do nekog pomijeranja. Možda 50 eura po metru kvadratnom na nekim manje atraktivnim lokacijama. Na atraktivnim lokacijama cijene su ostale iste. Što se tiče novogradnje nemamo podatak da li će doći do pada. Kupci očekuju da će doći do pada, ali su i oni su dosta nerealni jer ako nekretnina košta 1.400 eura po kvadratu oni bi da je kupe za 800. Može da postoji pad 50 do 100 eura ali ne i drastičan pad", istakla je Dautović.

U isto vrijeme, kako je dodala došlo je do drastičnog pada zakupa nekretnina.

"Drastično pali zakupi jer je otkazao dosta stanova koje su zakupljivali studenti ili kod porodica sa malom djecom koji su sada otišli na selo ili gdje vlasnici nijesu imali sluha da snize cijenu. Sada ima dosta slobodnih nekretnina", dodala je.

Dautović je kazala i da su u Podgorici stanovi i daje traženiji od nekretnina van grada.

"Na terotoriji Glavnog grada mladi više preferiraju kupovinu stanova. Bilo je tokom korone onih koji su željeli nekretninu van grada ali nemao neku preveliku potražnju za placevma i izgradnjom kuća", kazala je Dautović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније