Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

21. 08. 2020. 11:58 >> 12:04

U HE "PERUĆICA"

Montirana dva nova blok transformatora

U HE "Perućica“ montirana su dva nova blok transformatora sa pripadajućom opremom od ukupno pet koliko je ugovoreno sa konzorcijumom koji predvodi zagrebačka kompanija "Končar – distributivni i specijalni transformatori", saopštili su u EPCG.

Novi transformatori zamijenili su postrojenja istog proizvođača koja su postavljena još 1958. godine i bila u funkciji od samog početka rada hidroelektrane. Kompleksan posao zamjene trafoa teških oko 45 tona odradile su ekipe firme "Elektrotim" iz Budve.

Direktor HE "Perućica“, Dragan Čizmović, ističe da se radi o kvalitetnoj opremi proizvođača svjetskog renomea čiji su proizvodi prisutni i izuzetno cijenjeni na svim svjetskim meridijanima.

"Zamjenom ovih transformatora, dobićemo jednu sigurnost, veću pogonsku spremnost, a radni vijek transformatora se produžava za najmanje tridesetak godina. Kad kompletiramo dva transformatora i iduće godine tri, onda ćemo zajedno sa generatorima, koje takođe revitalizujemo, dobiti mnogo sigurniju elektranu nego što je bila do sada", kazao je Čizmović.

Kako se ističe u saopštenju EPCG, ugovor o zamjeni pet blok transforamatora vrijedan je 2,25 miliona eura, 450 hiljada eura po trafou. Pored prva dva koja su montirana, predviđeno je da se naredne godine "Končar – distributivni i specijalni transformatori“ isporuči još dva, a 2022. i peti blok transformator.

Iz "Končara“, međutim, najavljuju da bi sva tri preostala trafoa mogla biti isporučena već naredne godine, znatno prije ugovorenog roka.

"Poštujući odredbe novog Zakona o zaštiti životne sredine uporedo sa zamjenom postrojenja izgradili smo i uljnu jamu za sve transformatore. Time smo obezbijedili da, u slučaju procurivanja ulja iz trafoa, ne bude ugrožena rijeka Zeta i životna sredina u neposrednoj blizini najstarije velike elektrane u sistemu EPCG", objašnjavju u EPCG.

U HE "Perućica“, koja je trenutno u planskom zastoju zbog redovnog godišnjeg remonta, od 15. juna, u toku je i kapitalna rekonstrukcija još dvije mašine, generatora G3 i G6 koju izvodi kompanija ATB Sever iz Subotice.

U prethodne dvije godine, kako podsjećaju, uspješno su revitalizovane četvrta, peta i sedma mašina, a nakon što ove godine budu obnovljene treća i šesta, tokom 2021. to isto biće izvedeno i na generatorima G1 i G2. Ugovor je vrijedan oko 3,5 miliona eura, a njegova realizacija, uz zamjenu transformatora i realizaciju projekata u okviru druge faze rekonstrukcije i modernizacije, značiće novu mladost naše najstarije velike hidroelektrane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније