Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

PR centar

26. 08. 2020. 19:13   >>  19:14

VJETROELEKTRANA BRAJIĆI

Obezbijediće struju za preko 50.000 domaćinstava

Vjetroelektrana Brajići proizvodiće oko 220 gigavat sati (GWh) čiste električne energije godišnje, čime se može obezbijediti preko 50 hiljada domaćinstava, saopšteno je prilikom potpisivanja Ugovora o zakupu državnog zemljišta za izgradnju te vjetroelektrane. Ugovor čija je vrijednost 101,3 miliona eura potpisali su ministarka ekonomije Dragica Sekulić i Zoran Obradović u ime Konzorcijuma WPD Brajići.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da je Vlada, pažljivo prateći dešavanja u savremenoj energetici i osluškujući reakcije najboljih, među prvim u Evropi konstatovala dovoljnu zrelost i tehnoloških rješenja i tržišnh uslova, za obustavu finansijskog podsticanja investicija u obnovljive izvore energije.

„Uvjereni u atraktivnost investicionog ambijenta koji smo kreirali u zemlji, hrabro smo međunarodnoj javnosti predstavili novi pristup, predvodeći novi talas ulaganja, bez nepotrebnog državnog intervencionizma“, navela je Sekulić.

Prema njenim riječima, činjenica što se za realizaciju projekta javila renomirana kompanija poput WPD-a, „jasno potvrđuje da smo imali i sreće“.

„Ali, samo zato što smo znali gdje da je tražimo. Tražili smo, ugledajući se na najbolje evropske prakse. Ponosni što smo rješenje pronašli baš u Njemačkoj energetskoj industriji. Nije to samo potvrda crnogorskoj energetici, već i veliki iskorak u kvalitetu ekonomske saradnje naših država. Naravno, uz svesrdnu pomoć, kao i u brojnim drugim primjerima, naših hrvatskih partnera“, istakla je Sekulić.

Ona je rekla da će na projektu raditi najbolji, navodeći da je Ugovor vrijedan 101,3 milion eura zaključen nakon pregovora vođenih putem videokonferencija.

„Vjerovatno prvih tog obima i tipa, o investiciji te vrijednosti, koji su uspješno finalizovani na daljinu. Zato je i simbol više – trajni podsjetnik na našu zajedničku borbu protiv posljedica novog korona virusa i našeg brzog i fleksibilnog odgovora“, kazala je Sekulić.

Energiewende u Crnoj Gori je, kako je rekla, počeo.

„Dokazujemo to djelima i rezultatima, a ne floskulama, predizbornim obećajnima i praznim deklaracijama. Sa Briske gore, preko Brajića do Gvozda, nova, zelena energija, stvara čvrst oslonac za crnogorski zeleni dogovor“, poručila je Sekulić.

Ona je pojasnila da će dogovor omogućiti svakom građaninu Crne Gore dovoljne količine čiste i prijemčive energije, pravo da samostalno proizvode ili slobodno izabere od koga će da kupi svoju energiju.

„Dogovor, koji će iznići iz konstruktivnog dijaloga o korišćenju naših hidroloških, solarnih i ekolških potencijala na održiv način i u obimu koji će trajno eliminisati ekonomske i bezbjedonosne prijetnje energetske zavisnosti“, istakla je Sekulić.

Direktor WPD Adria, Zoran Obradović, kazao je da je ponosan što je WPD, kao globalna i moćna kompanija, sa realizovanim gigavatima vjetroelektrana i uloženim milijardama eura, pokazala spremnost ući u projekt koji će se razvijati bez državnih podsticaja, garantovanih premijskih cijena, na tržišnim osnovama.

„Ipak, država Crna Gora je pronašla mehanizme kojim se ozbiljnom i odgovornom investitoru kao što smo mi, potpisom današnjeg Ugovora, pruža pravna sigurnost i jasni rokovi za iduće korake koje će obje strane morati preduzeti kako bi za ambiciozne, ali dostižne četiri godine elektrana počela s radom“, istakao je Obradović.

Ocijenio je da je model koji je predložila Vlada Crne Gore, najmoderniji u regionu, da prati evropske trendove i omogućava sigurna ulaganja.

Vjetroelektrana Brajići biće, kako je kazao, elektrana snažna više od 100 MW koji će proizvoditi oko 220 GWh čiste električne energije godišnje, čime se može obezbijediti preko 50,000 prosječnih domaćinstava.

„U realizaciju projekta ćemo uložiti preko 100 miliona eura. Radićemo kako se od njemačkog investitora očekuje: odgovorno, pedantno, precizno i učinkovito i postaviti visoke standarde i očekivanja za buduće projekte u smislu dobrih odnosa s lokalnom zajednicom, poštivanja preuzetih obaveza i rokova i visokog vrednovanja i pažljivog raspolaganja zemljištem koje nam država povjerava na trideset godina“, zaključio je Obradović.

Zamjenik ambasadora Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Christoph Breunig, rekao je da je Crna Gora postavila ambiciozne ciljeve na polju obnovljivih izvora energije, a kroz potpisani projekat, kako je ocijenio, približila se ispunjavanja Pariškog sporazuma o zaštiti klime.

„Ovo je mudra odluka, i iz naše perspektive, predstavlja pravi put, posebno s obzirom na pristupno Poglavlje 27 koje je posvećeno zaštiti okoline i prirodnih resursa. Ali posebno me raduje što se u ovom energetskom projektu koriste njemačke tehnologije, koje ne samo što dovode do energetske sigurnosti u Crnoj Gori, nego i jačaju njemačko-crnogorske ekonomske odnose sa WPD-om imate jakog i tehnološki inovativnog partnera. Želim vam uspjeh u ovom zajedničkom njemačko-crnogorskom projektu“, istakao je Breunig.

Video porukom obratio se i direktor kompanije WPD za Evropu Andreas Šole i tom prilikom se zahvalio Ministarstvu ekonomije, sa kojima su, kako je rekao, imali jako dobre pregovore.

„Vrlo dobro ste razumjeli potrebe naše kompanije i veoma smo zadovoljni atmosferom tokom naših pregovora“, naveo je Šole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније