Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi. [ Mina ]

30. 08. 2020. 15:54 >> 15:54

PKCG

Pandemija nije uticala na proizvodnju struje

Pandemija koronavirusa nije uticala na proizvodnju i trgovinu električnom energijom, ali je zbog smanjenja industrijske potrošnje došlo do pada cijena struje u Evropi, što je pogodovalo crnogorskom elektroenergetskom sistemu, saopšteno je iz Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore.

Predstavnici Odbora su kazali da je pad cijena struje na evropskom tržištu odgovarao crnogorskom elektroenergetskom sistemu koji je, zbog manjka proizvodnje u hidroelektranama, uvozio struju.

„Za prvih šest mjeseci ove godine padavine su iznosile 46 odsto dugogodišnjeg prosjeka, usljed čega je hidroelektrana (HE) Perućica proizvela samo 30 odsto planirane proizvodnje iz dotoka“, kazali su predstavnici Odbora agenciji Mina-business.

HE Perućica, prema njihovim riječima, trenutno ima 265 gigavat sati (GWh) rezerve u energiji i njena akumulacija je na 98 odsto maksimuma, jer je Elektroprivreda (EPCG) bila u režimu "čuvanja" akumulacija za ljetnju sezonu.

„Potrošnja kupaca koje EPCG snabdijeva je u prvoj polovini godine niža od planirane, što je posljedica lošije turističke sezone“, rekli su iz Odbora udruženja energetike.

EPCG je, kako su naveli, za šest mjeseci uvezla 678 GWh električne energije, a izvezla 461 GWh, ali je, usljed razlikau kupovnoj i prodajnoj cijeni, ostvaren pozitivan finansijski efekat.

„Remont Termoelektrane (TE) Pljevlja teče po planu i prvi put ga izvode crnogorske firme. Kapitalni remont agregata A2 na HE Pivi je u prekidu zbog pandemije koronavirusa, a završetak se očekuje do kraja mjeseca“, kazali su iz Odbora.

Oni su dodali da energetika predstavlja jednu od strateških grana crnogorske privrede, kao i da se energetski sektor razvija u skladu sa Energetskom politikom Crne Gore i smjernicama EU, sve u cilju stvaranja uslova za bezbjedno, pouzdano i kvalitetno snabdijevanje potrošača po konkurentnim cijenama, uz poštovanje principa održivog razvoja i tržišnog poslovanja.

Predstavnici Odbora udruženja energetike i rudarstva smatraju da je puštanje u rad podmorskog elektroenergetskog kabla, koji povezuje tržište električne energije Zapadnog Balkana sa EU, najznačajniji projekat koji se u u prošloj godini realizovao u oblasti energetike.

„Taj projekat predstavlja i dodatan podsticaj za aspiraciju Crne Gore da se od uvoznika transformiše u izvoznika električne energije. Takođe, značajno će uticati, ne samo na našu zemlju, već i na tržište električne energije u cijelom regionu, koje će se preko kabla povezati sa tržištem EU“, saopštili su iz Odbora.

Oni su dodali da stečena iskustva sa vjetroelektranama Krnovo i Možura potvrđuju ispravnost opredeljenja za izgradnju novih vjetroelektrana na Gvozdu i Brajćima.

Iz Odbora su, govoreći o boljem razvoju energetskog sektora, kazali da bi posebnu pažnju, izradom ekspertskih studija, trebalo posvetiti valorizaciji rezervi uglja od oko 200 miliona tona, gdje su do sada uložena značajna finansijska sredstva.

„Naravno to sve treba uraditi shodno zaključcima i direktivama EU i Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama UN. Sve bi to imalo za cilj ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja, primjenom najboljih tehnologija koje omogućavaju nultu emisiju ugljen-dioksid gasova“, rekli su iz Odbora.

Oni smatraju da bi trebalo usaglasiti sa Bosnom i Hercegovinom dugoročno održivi interes oko valorizacije vodotoka Pive i Tare, kao i Bilećkog jezera.

„EPCG treba da uradi nove studije o valorizaciji sunčeve energije na području Crne Gore. Udio vjetroelektrana i solarnih proizvođača električne energije treba stalno da raste paralelno sa poboljšanjem tehnologije izrade vjetrogeneratora i solarnih fotonaponskih panela. Nadalje, potrebno je povećati energetsku efikasnost prenosnih i distributivnih objekata“, saopštili su iz Odbora udruženja energetike i rudarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније