Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

22. 09. 2020. 07:18   >>  07:19 3

DAVIDOVIĆ

Ništa ni od postsezone, normalizacija 2021.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, što je izazvalo ograničenje putovanja ka nama, ne možemo govoriti o postsezoni koja bi u nekoj mjeri kompenzovala gubitke turističke privrede ove godine koja je nastala zbog pandemije korona virusa, kazao je Pobjedi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

Imajući u vidu aktuelno epidemiološko stanje, kako je dodao, napori moraju biti usmjereni ka njegovoj sanaciji u iščekivanju zimske turističke sezone i na pripremi naredne ljetnje.

Ljetnja bi, kako kaže, trebala da bude znatno bolja nego ova upravo zbog toga što su svi akteri na domaćem i emitivnim tržištima upoznati sa svim što prati epidemija i standardima zaštite koji treba da se primijene.

“Postojale su tendencije iz evropskih emitivnih tržišta i iz regiona da u periodu postsezone turisti u većem broju dođu, ali sa epidemiološkom situacijom koja je aktuelna druge države uvode ograničavajuće mjere za putovanja prema nama i to značajno ograničava mogućnost da u septembru i oktobru nadoknadimo u značajnijoj mjeri gubitke koje imamo”, kazao je Davidović.

Naglašava da je ova godina vrlo naporna za sve aktere turističke privrede jer je epidemija urušila sva očekivanja i što se tiče i prihoda, posjeta i noćenja u odnosu na realna očekivanja.

“Očekivanja su bila rekordna za ovu godinu kroz najave hotelijera, turoperatera i turističkih agencija. Godina je krenula dobro. Zabilježili smo rast u prva dva mjeseca i pored loših rezultata u zimskim centrima zbog nedostatka snijega, međutim dolaskom pandemije sve se promijenilo”, kazao je Davidović.

Navodi da je ovo problem na koji ne može da utiče niko osim discipline svih u poštovanju mjera.

“Moramo se pridržavati mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje, ali se nadamo da će epidemiološka situacija da se smiri kroz disciplinovan odnos svih aktera i građana i da ćemo narednu sezonu dočekati tako što ćemo da je pokrenemo što prije za šta postoje usvojene mjere. Na prvom mjestu implementacija epidemioloških mjera ostaje prioritet zbog pitanja javnog zdravlja u našoj zemlji”, tvrdi Davidović.

Naredne godine se očekuje normalizacija

Očekivali su, kako ističe, snažnu postezonu, po nekim najavama i projekcijama sa početka ljeta, kada se očekivalo smirivanje epidemije u Ijetnjim mjesecima, postojala su očekivanja da može biti i snažnija nego prošle godine imajući u vidu da zbog epidemije veliki broj turista je odložio svoje odmore u špicu sezone.

“Međutim, sa epidemiološkom situacijom se desilo to što se desilo i u ovom trenutku treba da radimo za narednu sezonu. Naredne godine se očekuje normalizacija, ali je teško projektovati bilo što imajući u vidu ishod projekcija kretanja pandemije koje su postojale u pripremi ove sezone na globalnom nivou. Ne samo mi nego i teško šta mogu projektovati i međunarodne organizacije koje su u pandemji više puta korigovale svoje projekcije. Pokazalo se da je epidemija pošla u neku drugu stranu i ozbiljno ograničila turistički promet. Već neko vrijeme je jasno koji su to standardi zaštite i da ih se svi moraju pridržavati”, kazao je Davidović napominjući da se većina hotelijera u tome ove godine dobro snašla kao i jedan broj ugostitelja.

 

Segment turističkih agencija, prevoznika i drugih manjih povezanih djelatnosti je takođe u ozbiljno teškoj situaciji u najvećoj mjeri zbog nedostatka turista koji su dolazili u Crnu Goru, ali u jednom broju i zbog domaćih potrošača koji zbog ograničenja uslovljenih epidemijom ne mogu putovati u inostranstvo.

“Ono na čemu sada radimo je implementacija trećeg seta mjera. Jedan broj javnih poziva definisanih trećim setom biće administrativno spremni ili su već pripremljeni”, kazao je Davidović.

U narednom periodu se takođe priprema unapređenje digitalizacije u ovom sektoru.

“Tu moramo napraviti snažan iskorak u digitalizacij turističkog poslovanja i tržišta u Crnoj Gori. Oko 1,5 miliona je opredijeljeno za ove svrhe u narednih dvije godine za projekat e-turist. I digitalni marketing treba biti još veći fokus i mora biti unaprijeđen na svim nivoima kako bi došlo do potrebne razvojne transformacije u pristupu ovom prioritetu u nikad konkurentnijem globalnom digitalnom tržištu. Mi smo mali sistem, moramo dase krećemo kako je ovanova okolnost pokazala prema svim tržištima brže i da inoviramo strategije na tom planu. To je jedan od prioriteta kako bi ostali konkurentni na tržištu Mediterana u skladu sa visokim kvalitetom našeg turističkog proizvoda”, zaključuje Davidović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније